Kultúra 2022. 10. 14.

Rengeteget utazik a komáromi operaénekes

A Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjra jelölt komáromi énekesnő, Kristóf Réka, havonta több mint ezer kilométert autózik. Így tud eleget tenni a határokon átívelő felkéréseknek. Egyszer a németországi Koblenzben, máskor Budapesten, igyekezete szerint pedig a lehetőségeihez mérten Komáromban is tartózkodik. Hazafelé úton csíptük el őt egy rövid beszélgetés erejéig.

Szombaton mutatták be Németországban a zseniálisan sikerült Bűvös vadász című darabot, melyben az énekesnő Agatha szerepében lépett a színpadra. A keddi napon Innsbruckban abszolvált egy meghallgatást, pénteken pedig egy budapesti koncertre érkezik. Vasárnap aztán ismét vissza Koblenzbe.

A szombati Harmónia Díjátadó Gálán személyesen is ott szerettem volna lenni. Ha úgy adódik, mégis édesanyám fog majd felmenni a színpadra.” – remélhetőleg kétszer is, hiszen a közönségszavazáson legnépszerűbb zenészeket is jutalmazzák majd. „12 óra az út vissza, időben el kell indulnom.”

Réka ugyan Budapesten jelölte ki székhelyét, most viszont Németországból jön annyi feladat, melyekre nem tud nemet mondani. „Gyakorlatilag többet vagyok úton, mint valaha. Nem így képzeltem, ám ha elengeded a tervet, új kapuk nyílnak.” – meséli arra reagálva, hogy hiába szeretne itthon élni az autópálya helyett, ha még nem jött el az idő. „Azt hittem több lehetőséget kaphatok majd Budapesten.

Ám bízom a Jóistenben, ő tudja, mikor merre tereljen.”

A művésznő számára már a covid végi időszak is elég sűrűre sikeredett. Mivel nem kapta el a vírust, rengetegszer tudott beugrani pozitív tesztelésű énekesnők helyett olyan darabokba, melyeket korábban már énekelt. Nagy kihívás ez önmagában is, hiszen általában 1-2 nappal korábban derül ki, ha helyettesítenem kell. Ilyenkor már maga az odajutást gyorsan meg kell oldani. Általában ez egy nagy utazás. Meg kell tanulni a jelenetet, megszokni az új díszletet, a teljesen más koncepciót, az újdonsült kollégákat. Egy Mozart darabot például mindenki másként rövidít le, nagyon kemény megtanulni. Szerencsére olyan zenei és színházi csapatot adnak ezekre a megbízásokra, akiknek kifejezetten az a feladatuk, hogy felkészítsenek.

Tanulok a hotelszobában is, megállás nélkül, egész nap.

Még álmomban is ezen kattogok. Szerencsére nyomás alatt különösen jól tudok teljesíteni.” A hirtelen jó reagálásának pedig komoly hozadéka van. A megfeszített munkának hála pozitív visszajelzéseket kap – így egyik megkeresés hozza a másikat. Ezzel is intenzívvé téve a felkérések sorát.

Fényképész: Böröcz Balázs, Pilvax Film

Réka a nyár folyamán sok időt töltött Komáromban. A felkészülési időszak alatt ugyanis a szomszédok örömére itthon gyakorolt.Novemberben megint csak nem lesznek előadásaim, így ismét többet tudok majd otthon lenni.” November 13-án több Református Templomban és Tiszti Pavilonban tartott előadás után most először a Szent András Bazilikában Tóka Ágoston orgonaművésszel közös produkcióra készülnek Bibliai dalok címmel. „Stubendek Laci bácsi segítségével sikerül a koncertet megrendezni. Zongorával vagy együttessel már korábban is felléptünk, orgonakísérettel viszont most először.

Ez egy teljesen más jellegű program lesz Dvorák–, Virág András– és Stanford-dalokkal.

A repertoárt letelefonáltuk, külön-külön begyakoroltuk. Most pedig már tudok hazaszaladgálni, hogy összerakjuk egy egésszé a saját részeinket.”

Milány Kincső