Kultúra 2019. 08. 15.

Kristóf Rékával nyitott a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Kedden (augusztus 13.) megkezdődött a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest), melynek első két napján a komáromi Kristóf Réka is fellépett. 

A tizedik alkalommal sorra kerülő eseménysorozat középpontjában a komolyzenei koncertek vannak. A keddtől egy héten át megrendezendő fesztivál azonban számos kiegészítő programmal, így könnyűzenei produkciókkal, éjszakai tárlatvezetéssel és gasztronómiai különlegességekkel is várja az érdeklődőket.

A kedd esti nyitókoncerten Ravel, Sosztakovics, Respighi és Dohnányi Ernő egy-egy műve csendült fel különféle felállásokban. Szoprán szólistaként a komáromi Kristóf Réka, a Virtuózok című tehetségkutató verseny győztese is színpadra állt. A kedd esti megnyitón Ottorino Respighi: Il Tramonto (A napnyugta) művének előadásában kapott szerepet a fiatal szólista. Réka egy nappal később, szerdán 19.00 órától ismét, ráadásul kétszer is színpadra állt. A kaposvári Református templomban ekkor már Mozart és Lehár műveiben hallhatták őt az érdeklődők.

A Kaposfest hangszerkínálata még sohasem volt olyan nagy, mint az idén. Rendkívüli sokszínűség és kreativitás jellemzi a fesztivált, mely nem nélkülözi a népszerű műveket sem. Az egy hét alatt összesen több mint 30 szólista érkezik Kaposvárra, a programok során többek között Beethoven, Vivaldi, Mozart, Schumann, Brahms és Wagner művei is terítékre kerülnek.

kísérőprogramok részeként a közönség a Kapos Hotelben minden koncert előtt meghallgathatja Tóth Endre zenetörténész adott műről szóló ismertetőjét. A gasztronómiai kínálat részeként immár harmadszor tartják meg a Kaposvári Kézműves Sörünnepet, a fesztivál séfje ismét zenei vonatkozású ételt készít a közönségnek, lesz kávékóstoló, birkapörkölt és Kaposfest-macaron, éjszakai tárlatvezetéssel pedig a Szinyei Merse Pál-kiállítás is megtekinthető lesz.

Az érdeklődők kirándulhatnak a Zselici Csillagparkba, de Kaposfest-túra is lesz, amelynek végén a Cimbiózis Trió koncertjét lehet meghallgatni. Augusztus 17-én könnyűzenei estet rendeznek Boney M feat. Sheyla Bonnick koncerttel, valamint Bebével.

(atempo.sk alapján)