Kultúra Dél-komárom 2023. 09. 11.

Kulturális Örökség Napja: Több programmal is készül Dél-Komárom!

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

1991-ben aztán az Európai Unió támogatásával hivatalosan is intézményesítette és útjára indította saját rendezvénysorozatát Európai Örökség Napok címmel, s egyben felszólította az Európai kulturális egyezmény tagállamait, hogy csatlakozzanak, és szervezzék meg hazájukban is minden évben az Európai Örökség Napokat. Dél-Komárom idén több eseménnyel is készül.

Mivel a rendezvényt összeurópai viszonylatban indították útjára – amit az azóta is érvényben lévő szlogen szintén megerősít: „Európa, közös örökségünk” – az Európai Örökség Napok jelentősége évről-évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára e rendezvényt 50 országban ünneplik minden szeptemberben” – olvasható az esemény központi honlapján.

Számadó Emese a Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, idén a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba várják az érdeklődőket!

Szeptember 15-én, 17 órakor nyílik a Pribéri Jankovich István – építészmérnök, ’56-os forradalmár és emigráns, író, festő, filozófus és vitorlázó – életét és működését bemutató tárlatunk. Másnap, szombaton (09.16.) pedig délelőtt 10-től, egészen délután 18 óráig római játékokkal várjuk a látogatókat. Ki lehet majd próbálni a legkülönfélébb ókori ügyességi játékokat, a kicsik festhetnek, színezhetnek is. Lesz matricázás, ékszerkészítés, latin szókereső, leletsimogató, római kori frizura-készítés, és természetesen tárlatvezetéssel is készülünk – tette hozzá Számadó Emese.

A dél-komáromi Endresz Csoport ugyanezen a napon (09.16) reggel 9-re hirdette meg kerékpáros kulturális városnézését. A csapat a dél-komáromi Városháza előle, a Szabadság térről indul, hogy aztán a Csillagerőd – Igmándi erőd – herkálypusztai csatatér – a katonalovak emlékműve útvonalon jusson át az észak-komáromi Klapka szoborhoz, majd az Öreg várhoz és vissza a dél-komáromi Szabadság térre. A városnézéshez bárki csatlakozhat!