Mix 2023. 06. 23.

Lánybúcsú szezON – így lesz tökéletesen különleges

Közel tíz lánybúcsún túl, melyek nagy részét szervezésben is megtapasztaltam, íme néhány tanács, mi működik, mi felesleges, min tudunk spórolni, és mi lehet fergeteges – szerintem.

Adjunk elég időt…

Főleg a megélésre. Ha a lehetőségek és körülmények adottak, egy többnapos forgatókönyv csodákat tehet. Három nap két éjszaka alatt igazán pezsdítő és üdítő program kerekedhet. Elég idő adatik az átszellemülésre, az utolsó lánykori hétvége kiélvezésére. Plusz a társaság számára is opcionális lehet, ki mikor és mennyi időre csatlakozik az év legütősebb eseményére.

A tökéletes helyszín

Hogy egy nagyváros buliforgataga, vagy egy eldugott helyszín meghittsége a befutó, igazítsuk a menyasszony igényeihez. Ha apartmanba megyünk, egy terasz és/vagy kültéri rész igazán hangulatos lehet a feladatokhoz. Ha ragaszkodunk a hotel luxus mivoltához, nézzük meg van-e közös helyiség, ahova belopózhatunk a játékok erejéig. Gyereksarok az esti órákban szintén ér!

Gyakran látható a szállásadóknál, hogy “lánybúcsúk tartására nem alkalmas”. Mondjuk, hogy szülinapot ünneplünk (ha felmerül), lebukás esetén éljünk a “menyasszony terhes, nem lesz nagy buli” megnyugtató kifogásának erejével. Extra tuti recept, ha a szállásadót is megkínáljuk ebből-abból, nem fog tudni ellenállni kedvességünknek.

Különleges kiegészítők

Vannak dekorációk, melyek többnyire feleslegesek, a nagy részük viszont újrahasznosítható. Bride to be felirat és egyéb ún. selfiemat kiegészítők? A hangulatos képek elkészítéséhez akár befektetésként is felfoghatjuk – egyszer csak férjhez megy mindenki, a dekorra pedig máris kevesebb budget fog legközelebb kelleni. Tetoválás? Visszafogottan különleges. A szívószálak, szalvéták és tányérok viszont csupán szemetet termelnek, a papírpoharak idő előtt szétáznak. Mindenkinek van otthon repohara, ugye? Dobjuk hát be a bőröndbe! A menyasszonynak meg úgyis veszünk/csináltatunk kulacsot/laposüveget, ami a hétvége során kiapadhatatlannak és önújratöltőnek hat.

A lánybúcsú főszereplőjének státuszát a nyilvánosság felé is megjelölendő egyedi “szalagköltemény” emelheti még az esemény fényét. Névre szólóan, a mai trendeknek hódolva hashtaggel ellátva, például: komáromi menyecske, hashtag szíve betelve. Ha emellett pólótervezésre is adnánk a fejünket, a menyasszony számára van igazán értelme e számára nagy jelentőséggel bíró ruhadarabba fektetni. A hölgykoszorú-kíséretnek elég megbeszélni a dress code-t. Máris spóroltunk fejenként 10+Eurót.

Eszem-iszom dínomdánom

Ha egy kicsit túlmennénk a klasszikus erotikus torta gondolatán, egy sós szendvicstorta a megfelelő formájú “kiegészítőkkel” hasonlóan vicces pillanatokat okozhat. Ráadásul a sós nasik kelendőbbek a nap 24 órájában a süteménybombázással szemben, nemde? Grillezni egy lánybúcsún is a legkirályabb. Közös munkamegosztással mindenki kibontakoztathatja egyszerű, de nagyszerű fogásait. A batyubál-megoldást se vessük el! Csupán egyeztetni kell, ki milyen falatokkal készül. Ha nem engedünk a habos-babos finomságokból, és nincs vállalkozó szellemű hobbicukrász a környezetünkben, keressünk egy helyszínünkhöz közel eső cukrászdát, és könnyítsünk az életünkön.

A program nem szent, és kicsit sem sérthetetlen!

Két kérdésnek kell mindenképp felmerülnie: a menyasszony kit szeretne és mit NEM szeretne. Minden más ajándék neki, és a társaság kereteihez képest igazítandó. Limuzin? Derékig kilógni belőle és üvölteni a Maroon5 Sugar című számát egy fővárosi száguldásban és egy balatoni városok közti teleportálás során is garantáltan emlékezetes. Vitorlás vagy csónakázás? Egy órára chillezgetni, a naplementében hagyni, hogy hajunkba kapjon a szél, óriási feeling. Egy óra limo, két óra hajókázás viszont untig elég – fotózkodással együtt. Utóbbi vizibiciklivel is kiváltható. Vonatozni? A legnagyobb poén. Akár a bulilhelyszínre, akár magára a lánybúcsúra, nótázással, lufikkal fémjelezve olcsó, mégis hatalmas löket.

Segway vagy elektromos roller? Mérlegelve a balesetveszély mércéjét isteni szabadság-érzést adhat. Vetkőző fiú? Drága mulatság, és egy bizonyos kor felett már talán kinő belőle az ember lánya… Helyette egy masszázs viszont tökéletesen kényeztető átmenet lehet – hívhatunk masszőrfiút, vagy csinálhatjuk felváltva a bride squad tagjaival. Az irreálisan busás random Magic Mike-utánzatra szánt összeget viszont – aki 10 perc alatt elkéri a világ összes pénzét, és még az se biztos, hogy a koreográfiája lenyűgöző lesz (sőt, az is megeshet, hogy a barátnője a kocsiban várja, míg ura letudja a “műszakot”, based on true) – költhetjük maradandóbb időtöltésekre.

Programtervet készíteni egyébként hasznos, attól eltérni a csapat igényei szerint viszont kötelező! Éppen ezért felesleges betervezni minden percet, a másnapi regenerálódásra szánt idő előzetesen úgysem egyeztethető.

Csapjunk egy körvonal (beszélgetéskezdeményező) partit, vagy üssünk fel bevállalós válaszokhoz és tettekhez való kártyapaklit. Egy férjismereti teszt újragondolva pedig igazán vicces tud lenni. Ha megbolondítanánk a hagyományt, kérjük meg a vőlegényt, hogy ő maga találjon ki kérdéseket, s persze a frappáns válaszokat saját magával kapcsolatban – az oldalborda szivatása szabadon választható. Persze a sablon kérdésekből is ki lehet emelni párat, 50+ pont viszont bőven sok a jóból.

Jöhet a megőrülés? Begyújtanánk a cipőket? Egy általunk választott videoklip eltáncolása és annak rögzítése könnycsorgatóan nevetős lenyomata lehet a történéseknek. Beyonce Single ladies kötelező elem!

Majd elhagyva a bázist jöhet a petrezselyemárulás? Hajrá, keressünk egy kis plusz muníciót a szórakozásra – vagyis csak reméljük, hogy a menyasszony visszaforgatja azt a kollektív örömforrásba. Plüssöket és egyéb már nem használt kacatokat a nemes célra felajánlva vicces vásárt lehet nyélbe ütni – a vevői hajlandóságot növelve érdemes különlegességgel haknizni.

És amit garantáltan nem felejt el a menyasszony/vőlegény…

Egyedi behívólevél és fogadalom. Ha túllépnénk a snassz, internetről is lehúzható behívóleveleken, szabjuk személyre – egy kis segítséggel akár rímbe költve – az írásos sablonokat. Ebben ma már a mesterséges intelligencia, a rímkereső és a szinonimaszótár is megváltás lehet. De ha nem bíznánk a Chat GPT-re és társaira a dolgot, keressünk egy bő szókinccsel megáldott egyént.

Ajándék? Mi vagyunk azok! De egy közös vicces momentumokból összeállított fotómontázs, videó, vagy fényképalbum, amiben kötelező maradnia helynek a későbbiekben megörökített közös emlékekre is, többet ér, mint bármilyen hálószobai kellék. Bónuszba pedig vizsgáztassuk le az arát magunkból is: hol készültek a felvételek és milyen apropóból? Kibővítve a barátnőkkel való megismerkedések pillanatait felelevenítve szintén működik.

A fránya anyagiak…

Költségek okos és villámgyors szétosztására pl. a Splitwise alkalmazás javallott. Nem kell Excelezni, sem különösebben gondolkodni, bepipáljuk ki, mire, mennyit fizetett, és kik közt kell szétosztani az adott tételt. A végén gyönyörűen kijön, hova mennyivel tartozunk. Spóroljunk meg órákat – és idegeket – a felesleges számolgatásokkal!

Egy legény/lánybúcsú az az alkalom, amit a lakodalmi hajcihő szervezése közepette végre nem a párnak kell intéznie. Tehát lehet az egy laza piknikezős, egy ereszd el a hajam fesztiválozós, diszkózós, vagy koncert-élmény, nyomjunk akár egy kocsmatúrát, főzőtanfolyamot, borkóstolót, vagy menjünk vidámparkba, esetleg tartsunk beauty-napot. Az ünnepelt számára csak az számít majd, hogy a hozzá legközelebb állókkal egy csodás hétvégét tölthessen el. Kötetlenül, csak részt kelljen vennie. S miközben könnyesre neveti magát fiatalkora legemlékezetesebb pillanatain nosztalgiázva, lelkileg feltöltődik!

Milány Kincső