Régió 2013. 06. 02.

Trianon csak és kizáróan szív kérdése!

A Fidelitas Esztergomi Csoportja és a felvidéki Via Nova tagjai a királyváros Szentgyörgymező városrészében található Trianon emlékoszlopnál emlékeztek a kilencvenhárom évvel ezelőtt a magyarságra kényszerített békediktátumra és annak tragikus következményeire.

A Himnusz eléneklése után Eck Bence, Reményik Sándor „Gyűrűt készítettek” című versét szavalta, majd Heer Ádám a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke emlékbeszédjében kifejtette: „Trianonnal kapcsolatban szerintem van egy sokkal inkább fontosabb kérdés! És ez a kérdés vonatkozik az összes magyar nemzeti ünnepre és emléknapra. De itt Trianonnál, június 4.-én teljesedik ki leginkább!

8(2)

A kérdést pedig valahogy így lehetne megfogalmazni: mivé szeretnénk válni? Mi, magyarok, a magyar nemzet!

Egy irigy és acsarkodó nemzetté, amely éppen ezért gyenge is. Akit nem csak mások, de talán még önmaga sem tisztel?

Vagy egy egységes, dolgozni és küzdeni tudó nemzetté? Amely ősei dicső tetteit iránytűként tartja maga előtt. Emlékezik és emlékeztet. Jóra is, rosszra is. Hogy tanuljon belőle és ismét egy erős nemzetté váljon. Amely tiszteletet és megbecsülést érdemel.

Ez itt a kérdés és nem az, hogy „minek emlékezünk?”! Ebben a kérdésben kell dönteni minden magyarnak! A határokon innen és túl is, szerte a világon.

Nemzeti értékeink és emlékeink tisztelete, vagy éppen nem tisztelete az első lépés e komoly döntés meghozatalakor! És itt nincsen helye matematikának, számtannak, költségvetésnek, vagy bármilyen mérlegelésnek. Ez csakis kizáróan a szív döntése! Mert gyáva népnek nincs hazája! Se kenyere, se tisztes megélhetése!”

Ezt követően Horváth Borbála játszott hegedűn. A megemlékezés következő szónoka Samu István az MKP elnökségi tagja, a Via Nova országos elnökhelyettese beszédjében kiemelte:

90 éve annak, hogy nemzetünket megosztották először vizuális-materiális határokkal, majd lélekben, és később a fejekben.

Lépcsőzetes megosztás volt ez, amely ördögien mesterkélt. Hosszútávú kísérlet a magyarság ellehetetlenítésére Közép-Kelet-Európában.

A nyugati hatalmak elképzelése, hogy sikerült-e, arra a mai közállapotok talán magyarázatot adnak.

A határokat, amelyeket korábban Európa szerencsésebbik fele húzott meg nekünk, eltűnt, saját maga eltüntette. Amelyet később azonban Trianonnak köszönhetően mi magunk – a magyar nemzetközösség a Kárpát-medencében – felépítettünk a lelkünkben, a fejünkben, azt sokkal nehezebb lebontanunk, mint azt gondoltuk.”

 

A megemlékezés a Székely Himnusz eléneklésével és az emlékezés mécseseinek, virágainak elhelyezésével fejeződött be.

forrás: 

http://esztergom.fidelitas.hu