Régió 2013. 04. 23.

Az új nemzedék nem felejti a régieket

A Fidelitas által, a kitelepítettek emléknapja alkalmából szervezett konferencián Samu István elnökhelyettes képviselte a Via Novát hétvégén, Mezőberényben.

A konferencia helyszínét az alapján választotta ki Ladó Balázs főszervező, hogy Gútáról több családot telepítettek át Mezőberénybe. A két városnak ezután minden bizonnyal szorosabb kapcsolata lesz egymással. A konferencián szó volt a Beneš-dekrétumok következményeiről és kihatásairól a magyarok mai helyzetére. A deportálások elfogadhatatlansága mellett a jelentő asszimilációról és a teljes Kárpát-medencét érintő problémákról beszélt Derzsi Csaba, az Amisz és Cseke Sándor a Midesz képviseletében. „Fontos és fájdalmas emlék a kitelepítés, amiről beszélnünk kell.1945 óta, mind a mai napig sérelmek érik a határon túli magyarokat, és az Európai Unió ezt hagyja.” – fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke.

Az új nemzedék nem felejti a régieket

„2500 polgárt telepítettek ki Gútáról, ami az akkori lakosság 20 százaléka volt. Lefejezték a társadalmunkat, tanárokat és egyéb értelmiségi családokat deportáltak, amivel a város gondolkodását tüntették el. Ebből is kifolyólag a gútaiak 2012-ben nem szavazták meg a város hivatalos átnevezését Kolárovóról Gútára.” –fejtette ki Samu István. Bagó Zoltán képviselő etnikai sokknak nevezte a lakosságcserét,Siklósi István, Mezőberény polgármestere a város békés életéről, három nemzet együttéléséről és az ezt megszüntető érthetetlen intézkedésről beszélt. A felelősöket bűnösöknek nevezte, és az áldozatokkal való embertelen bánásmódra hívta fel a figyelmet.A konferencia talán legmegindítóbb beszélgetése Barna Lajosné Takács Erzsébettel történt. A néni mesélt a családjáról, a fehér lapról és arról, hogy az édesapja nem volt hajlandó reszlovakizálni. Mivel nem adta fel a becsületét, muszáj volt a marhavagonokban, éjszaka a szülőhazától messzire zötykölődniük.

A mezőberényi lakosok segítő szándékú hozzáállását bizonyítja, hogy Samu István javaslatára, egy kisebb összeggel hozzájárultak a gútai Szent Rozália kápolna felújításához, Kápolna Tégla Jegy vásárlásával.

-Via Nova-