Kultúra 2019. 02. 18.

Rendhagyó irodalomóra és roadshow a Selye János Gimnáziumban

A Magyar Művészeti Akadémia a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyénisége születésének 200. évfordulója alkalmából megvalósult emlékévhez kapcsolódóan egy nagyszabású projektet indított azzal a céllal, hogy Arany János munkássága az emlékéven túl is „elérhető közelségben” legyen a diákok és pedagógusok, illetve a nagyközönség számára. A „Hallgatni Aranyt!” című projekt keretében készült egy honlap, ahol összesen 200 Arany-költemény és levél olvasható és meghallgatható neves színművészek előadásában, jegyzetekkel, irodalomtudományi szakértők gondozásában. A honlap bemutatása, minél szélesebb körű megismertetése érdekében arra is lehetőség nyílik a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából, hogy Arany János költészetét színművészek közreműködésével mintegy „rendhagyó irodalomóra” jellegű program keretében bemutassák a középiskolás korosztály számára. A versanyag nem korlátozódik az életmű valamely korszakára, illetőleg műfajára. A szerkesztőknek egyetlen elvi fontosságú célja van: a lehető legteljesebb valóságában kívánják felidézni Arany János emberi arcát, érzelmi világát, s azt a látképet a magyar és az egyetemes történelemről, amelyet kivételes műveltségével és költői tálentumával hitelesített.

Arany János műveinek hangrögzítése az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, Rátóti Zoltán szakmai irányításával 2017 őszén indult el ismert színművészek közreműködésével. Közismert színművészek mellett határon túliak – a mi Gál Tamásunk is – részt vesznek a munkában.

Negyedikes diákjaink az írásbeli érettségi után, március második felében hallgathatják meg ezt a kiváló előadást. Személy szerint én már nagyon várom, és csak reménykedhetem, hogy részt vehetek ezen a kitűnő irodalmi csemegén.

(Králik Zsuzsanna)