Kultúra 2017. 03. 27.

Magyar Örökség-díjas lett a Selye János Gimnázium

Szombaton (2017. március 25-én) került sor a Magyar Örökség-díj ünnepélyes átadására a budapesti Magyar Tudományos Akadémia székházában. Az elismerést többek közt a komáromi Selye János Gimnázium vehette át a Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj bírálóbizottságától.

A Selye János Gimnáziumot Oláhné Domonkos Ilona – szintén Magyar Örökség-díjas, nyugalmazott tanár – terjesztette fel a díjra. Az elismerés nemcsak az iskola jelenlegi, hanem fennállásának 368 évén keresztül végzett munkáját értékel. Az intézmény 1649-ben jezsuita gimnáziumként kezdte meg működését, 1802-1945 között a bencés rend igazgatta. A hontalanság éveiben 5 éven keresztül nem nyithatta meg kapuit, 1950-től viszont újra fogadja diákjait.

A díj azon magyar személyeknek vagy intézményeknek adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A díjat Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium jelenlegi igazgatója és Kustyán Ilona, nyugalmazott igazgatóhelyettes vették át. 

A díjátadó szigorú protokoll szerint zajlott, amelyre rövid műsorral is készültek. A gimnázium volt diákja, Stirber Lajos karnagy a tanintézmény 22 tagú énekkarával lépett föl.  Tőzsér Árpád – szintén a gimnázium volt diákja, Kossuth-díjas költő – Férfikor című versét pedig négy tanuló adta elő, Spátay Adriana rendezésében.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium jelenlegi igazgatója ezúton is köszönetét fejezi ki az iskola jelenlegi és volt tanárainak, diákjainak, hogy töretlen munkájukkal hozzájárultak az iskola sikereihez!

Vajányi Orsolya, a Selye János Gimnázium tanára
Fotó: Kiss Réka FB, Selye János Gimnázium

 

Szólj hozzá!