Kultúra 2017. 03. 09.

Magyar Örökség-díjban részesül a Selye János Gimnázium

A komáromi Selye János Gimnázium hatalmas megtiszteltetésben részesül a napokban, hiszen a Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj bírálóbizottsága idén többek között a komáromi tanintézménynek ítélte oda a Magyar Örökség-díjat, melynek átadására 2017. március 25-én a MTA székházában kerül sor.

A Magyar Örökség-díjat 1995-től kezdve ítélik oda különböző intézményeknek vagy magánszemélyeknek, évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. A jelöltekre bárki javaslatot tehet az összmagyarság területéről, ezen javaslatok közül egy bírálóbizottság választja ki a díjazottakat. A Selye János Gimnáziumot Oláhné Domonkos Ilona terjesztette fel a díjra.

Az elismerés nemcsak az iskola jelenlegi, hanem fennállásának 368 évén keresztül végzett munkáját értékeli. Az intézmény 1649-ben jezsuita gimnáziumként kezdte meg működését, 1802-1945 között a bencés rend igazgatta. A hontalanság éveiben 5 éven keresztül nem nyithatta meg kapuit, 1950-től viszont újra fogadja diákjait. Az iskola falai között 1951-1960 között pedagógiai középiskola, azon belül pedig óvónőképzés is működött.

A díj azon magyar személyeknek vagy intézményeknek adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Az elmúlt években közel 500 díjat osztottak ki többek között Teleki Pál, Bartók Béla, Márai Sándor, József Attila, Radnóti Miklós, Szentgyörgyi Albert, Neumann János, Teller Ede, Egerszegi Krisztina, a labdarúgó Aranycsapat, Böjte Csaba, a Száztagú Cigányzenekar, a Herendi Porcelán Manufaktúra, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság részére.

A díjátadó ünnepségre a gimnázium két műsorszámmal készül, fellép az iskola énekkara és hangszeres kamaraegyüttese Stirber Lajos vezetésével, valamint Tőzsér Árpád Kossuth-díjas felvidéki költő, a Komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium egykori diákjának Férfikor c. versét a gimnázium 4 diákjának előadásában hallgathatják meg a jelenlévők. A műsort Spátay Adriana tanárnő állítja össze.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium jelenlegi igazgatója ezúton is köszönetét fejezi ki az iskola jelenlegi és volt tanárainak, diákjainak, hogy töretlen munkájukkal hozzájárultak az iskola sikereihez!
Vajányi Orsolya,
a Selye János Gimnázium tanára

Szólj hozzá!