Mix Dél-komárom 2021. 01. 26.

Már 60 %-os az átoltottság a dél-komáromi egészségügyi dolgozók körében

A dél-komáromi egészségügyi dolgozók közül sokan beadatták maguknak a koronavírus elleni védőoltást. A beoltottak aránya körülbelül 60%-os, mely főként amiatt fontos, mert ez az átoltottság szükséges ahhoz, hogy a közösségi immunitás kialakulhasson.

Dr. Kreft-Horrváth Loránd háziorvos, egészségügyért felelős dél-komáromi alpolgármester arra biztatta és biztatja a más szférákban dolgozókat is, hogy a védőoltást mihamarabb a lehető legtöbben adassák be maguknak.

A szakember saját tapasztalatait osztotta meg:

Enyhe mellékhatások jelentkeztek akár csak egy klasszikus influenza oltás után. Néhány napig kissé fájt a vállam, más kollégák esetlegesen enyhe fejfájást jeleztek, de egyéb szövődménnyel nem jár. A tatabányai kollégák, ugyancsak elmondták, hogy semmiféle komoly mellékhatásról nem jött visszajelzés – számolt be dr. Kreft-Horváth Loránd.

Az angliai vírus-mutációt, melynek terjedési sebessége sokkal gyorsabb, már Magyarországon is kimutatták. Fontos azonban tudni, hogy a mutáció kialakulása természetes folyamat és a vizsgálatok alapján, a jelenleg forgalomban lévő vakcinák ezeket a mutációkat is kivédik.

– Ha már be tudtuk azonosítani, hogy a vírus melyik RNS része mutálódott, a vakcinával utána tudunk menni. Ebben az esetben egyes részeiben más összetevőjű vakcinát kell majd gyártani. Ez nem ritka, hiszen például az influenzát is szezonálisan újra kell oltanunk – tette hozzá az alpolgármester.

Felmerül a kérdés, hogy a koronavírus, milyen hatásokkal jár majd az influenzára nézve. Ezzel kapcsolatosan dr. Kreft-Horváth Loránd kifejtette, hogy mivel a dél-komáromi térség is benne van az influenza figyelő szolgálatban, rendszeres jelentést kell a központba küldeni.

2021. január 19-ig gyakorlatilag nullás jelentéseket küldtek, mely azt mutatja, hogy az influenza nem ért el még ebbe a térségbe. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy az évi 700 ezer oltás helyett 1 millió 400 ezer oltást adtak be a közelmúltban Magyarországon, ami komoly átoltottságot jelent. A másik, hogy az influenza reprodukciós rátája, mintegy harmada a koronavírusénak, így a védelmi intézkedések (maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás, szellőztetés stb.) annyira megfékezték a vírust, hogy a legutolsó alkalommal, egyetlen influenzás esetet sem tudtak jelenteni.

Az egészségügyi szakember szerint elképzelhető, hogy ha továbbra is szigorúan betartjuk az óvintézkedéseket, idén akár elmaradhat az influenza-járvány.

(Forrás: komarom.hu)