Mix 2017. 11. 28.

Matematika–Fizika Nap a Selye János Gimnáziumban

A 2001 óta zajló Cornides István matematika-fizika emlékverseny idén is megrendezésre került a Selye János Gimnáziumban. 

A Cornides István Matematika–Fizika Emlékversenyt a komáromi magyar tannyelvű gimnázium egykori és jelenlegi tanárai hívták életre. 2001-ben a Selye János Gimnáziumban a hetvenes évek óta zajló szellemi diákviadalt Kalácska József javaslatára Cornides Istvánról nevezték el Cornides István Matematika–Fizika Emlékversenynek, amelyen évente több felvidéki és magyarországi középiskola diákjai négy kategóriában vesznek részt. Az iskola méltó módon ápolja Cornides István emlékét, hiszen egy tantermet is elneveztek róla, és évente versenyt rendeznek emlékére, így Magdi néni, Cornides István özvegye a verseny jutalmazásán kívül a tanév végén évente több tízezer forintos Cornides-ösztöndíjat is adományoz a legjobb gimnazista diáknak.

2017. november 24-én délelőtt 9-től 13 óráig három magyarországi – a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium, a budapesti Szent István Gimnázium – és négy felvidéki középiskola – a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, az ógyallai Építőipari Szakközépiskola, a komáromi Ipari Szakközépiskola és a Selye János Gimnázium – diákjai törték a fejüket a feladatok megoldásán. A versenyt a gimnázium igazgatója, Andruskó Imre nyitotta meg, majd dr. Radi Zsolt, fizikus, a brünni TESCAN ORSAY Holding projektmenedzsere Cornides Istvánról, a verseny névadójáról tartott rövid előadást. A példákat matematikából és fizikából az iskola két tanára, Horváth Katalin és Szabó Endre vezetésével állították össze.

Délután az 1991 óta megrendezett XXV. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozóra került sor az intézmény aulájában. Fonód Tibor főszervezőn kívül a megnyitó ünnepségen a két szervező iskola képviseletében Andruskó Imre igazgató és Gátasi Béla, a komáromi Ipari Szakközépiskola tanára, a város nevében Stubendek László polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Idén ötödik alkalommal adták át a 2013. augusztus 20-án alapított Oláh György Magyar Matematikai Tehetség Díjat. A felvidéki középiskolai matematikatanár emlékét idéző elismerésben idén a magyarországi Borbényi Márton részesült.

Az idei rendezvény 24 előadásán mintegy 100 érdeklődő vett részt a Kárpát-medence minden tájáról – például Debrecenből, Pécsről, Zentáról, Szatmárnémetiből. A találkozó vasárnap ért véget.

(PaedDr. Králik Zsuzsanna)