Város 2012. 02. 27.

Még menthető a helyzet a hajógyárban

Van remény a Komáromi Hajógyár megmentésére. E pillanatban hét hajó legyártására van kilátásuk.

A gyár vezetősége jelenleg az Eximbankkal és a kormánnyal tárgyal a leendő megrendelés átfinanszírozásáról. Az Eximbanknak kormánygaranciára van szüksége. A gyár vezetősége a jövő hét szerdáján fog a pénzügyminiszterrel tárgyalni a kormánygaranciáról, és ott eldől, megkapja-e vagy sem.

Hétfőn Peter Bullával, a Komáromi Hajógyár vezérigazgatójával tárgyalt Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke és Stubendek László, az MKP Komáromi Helyi Szervezetének elnöke. Meghallgatták az igazgatót, aki beszámolt a hajógyár helyzetről. Megrendelés tehát van, gyártás lehetne, most már a kormánytól függ, hogy az Eximbank által megoldható-e a gyártás átfinanszírozása. Az MKP felszólítja a pénzügyminisztert, Ivan Miklošt, hogy konstruktívan álljon hozzá a gyár kéréséhez és a gyárban dolgozó mintegy 300 dolgozó jövőbeni megélhetésének biztosításához.

„Konstruktív tárgyalás volt, nemcsak politikai, hanem szakmai síkon is nagyon jó szakmai beszélgetést folytattunk” – mondta Farkas Iván, s folytatta: „Elvárjuk a kormánytól, hogy mindenképpen adja meg a Komáromi Hajógyárnak azt, amit ez a régió megérdemel, főleg azután, hogy a komáromi Nokiából is 200-300 dolgozót  bocsátanak el folyamatosan az év végéig. Rendkívül fontos, hogy a kormány a garanciát a hajógyár számára megadja, hogy legalább valamennyire megálljon a Komáromi járás további erőteljes elszegényedése.”

Az MKP sajtóosztálya
Pozsony, 2012. február 27.

Szólj hozzá!