Sport 2013. 07. 04.

Megnyílt a Street Workout Park

Új „konditerem” nyílt a városban. Már megint? Tehetik fel a kérdést. Nem, ez most valami más, valami új, ami még nincs. Ráadásul szorgos, önkéntes fiatalok keze munkáját is dicséri. Mitől olyan különleges a Klapka utcában helyet kapó, Street Workout Park névre hallgató edzésre szolgáló terület? Attól, hogy hiánypótló és bárki számára ingyenesen elérhető.

DSCN0222
Június 4-én átadták azt a komáromi kondi parkot, mely az NS-Workout polgári társulás, Varga Tamás képviselő úr és a számtalan támogató együttes munkájának eredménye. A beruházás célja az volt, hogy kicsalják a fiatalokat a számítógép elől és egy elérhető helyet hozzanak létre, ahol a szabad levegőn tornázhatnak, fejleszthetik testüket kizárólag a saját fizikumuk igénybevételével. Ez ugyanis a streek workout, vagy más néven calisthenic, avagy fegyencedzés lényege. Az Egyesült Államokból származó edzésformában nincs szükség gépekre, csak és kizárólag saját testsúllyal kell végezni a különböző gyakorlatokat szereken (nyújtók, padok), vagy nélkülük.

[juicebox gallery_id=”22″]

A park építése alatt ügyeltek arra, hogy mindenféle biztonsági előírásnak megfeleljenek. Ehhez megszerezték a szükséges tanúsítványt is. Így, ha mindenki betartja a használathoz szükséges szabályokat, akkor nem történhet baleset. Persze ehhez alapos bemelegítésre is szükség van és a többi, velünk együtt tornázóra is oda kell figyelnünk, hogy kellő távolságban legyünk egymástól. A sérülések elkerülése érdekében arra is oda kell figyelni, hogy mindenki saját erőnlétének, képességeinek, fizikumának megfelelő nehézségű gyakorlatokat végezze csak el. Az egyes szinteket és a hozzájuk tartozó feladatokat a park két sarkán elhelyezett táblákon lehet megtekinteni és ennek segítségével lehet haladni a gyakorlatokkal és edzéstervet kialakítani. Megtalálhatók itt eszközök az összes izomcsoport erősítésére.

Az ötletgazdák hangsúlyozták, hogy nem a konditermek ellen dolgoztak, hiszen ott mást tartanak szem előtt a tornázók. Itt egy olyan helyszínt akartak létrehozni, ahol fiatalabbak és idősebbek egyaránt javíthatják és fejleszthetik erőnlétüket, koordinációs és állóképességüket.
(kép és szöveg: Ozgyin Erika)