Kultúra Dél-komárom 2021. 12. 15.

Megújul az Igmándi erőd

Pályázati támogatásból fejlesztik a komáromi erődrendszer magyarországi és szlovákiai épületeit. Egy határon átnyúló közös pályázatnak köszönhetően az Észak–Komáromi Új Vár és az Igmándi erőd fejlesztése indult el 2021. június 1-jén – írja a komarom.hu.

Az erőd felújításáról december 13-án hétfőn az Igmándi erődnél tartott tájékoztatót városunk polgármestere Dr. Molnár Attila, térségünk országgyűlési képviselője Czunyiné dr. Bertalan Judit és a Vizeli Csaba a Monostori Erőd ügyvezetője.

A fejlesztés elsősorban az erőd kulturális-turisztikai célú hasznosítására irányul. Az Igmándi Erőd a Komáromi Erődrendszer legfiatalabb tagja, 2005-től állami tulajdon, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő műemlék, a város központjához közel fekszik, így sport-rekreációs-szabadidős szolgáltatások, kulturális és turisztikai funkciók kialakítására nyílik lehetőség. A fejlesztés első üteme az erőd északi bástyáját, a bástya-udvart és a két bejárat közelében lévő helyiségeket érinti. A látogató fogadó egységet a jelenlegi főbejárat közelében alakítják ki. A jelenleg kőtárként működő egység felújítása révén a helyiségekben időszaki kiállításokat lehet rendezni.

Az erőd második bejárata melletti helyiségekben kantin kerül kialakításra, mely egy multifunkcionális rendezvénytér lesz, vendéglátás funkciókkal. A kantinnal szembeni helyiségekben női-férfi zuhanyzós WC-t, mosdó blokkokat létesítenek, melyek a kerékpárral érkezők részére nyújtanak szolgáltatásokat -zuhanyzási lehetőség, zárható kisebb szekrények, tárolók. Az erőd műemlék jellegére, a vagyonkezelő minimális beavatkozásra vonatkozó irányelveire tekintettel a falak, szerkezeti elemek nem változnak, az épülethez hozzáépítés nem történik. A homlokzatok tisztításával kívánják visszaadni az épület eredeti hangulatát és arcát.

A projekt 2023. május végéig fejeződik be.