Kultúra 2016. 06. 21.

Megújul az Újvár kaszárnyaépületének homlokzata

Megújul a komáromi Újvár kaszárnyaépületének homlokzata, egészen pontosan annak Lipót-kapu (főbejárat az egyetem mellől) felőli része. Arról az épületről van szó, amelyik nemrég kapott új tetőszerkezetet – a megújult tetőszerkezetről ITT és ITT olvashat. A munkálatok már megkezdődtek.

A felújítás lebonyolítását az épület-együttesért felelős Pro Castello Comaromiensis non-profit szervezet vállalta magára. Közbeszerzést írtak ki, amelyet a komáromi ReStatua cég nyert el – ők végzik a munkálatokat, a cég vezetőjének, Csütörtöki András szobrász-restaurátor szakmai felügyeletével. (Csütörtöki András nevéhez fűződik a legtöbb komáromi emlékmű vagy szobor restaurálása, mint pl. a Szentháromság szobor, a Szent András templom. Többször dolgozott már a vár területén is.)

Fotó: Angyal Gábor
Fotó: Angyal Gábor

Mivel az épület emlékmű, a törvények szerint az eredeti színeket kell visszaállítani. A jelenlegi pirosas-bézs színt az eredeti fehér-zöld váltja majd fel.

A munkálatok – a kutatásokkal, a vizsgálatokkal, a restaurátori dokumentációval és kivitelezéssel együtt – 20 ezer euróba kerül.

A munkálatok már megkezdődtek. “Egyelőre a főbejárattal szembeni (Lipót-kapu) felőli homlokzat szépül meg – mondta el Gráfel Lajos, a Pro Castello Comaromiensis, valamint a komáromi vár gondnokságának igazgatója a városi televíziónak. – A későbbiekben azonban szeretnénk megújítani a talapzatot, a kapualjt is. És természetesen a régi falakat új tartalommal kel megtölteni.”

A Komáromi Városi Televízió videója:

 

Szólj hozzá!