Város 2017. 01. 10.

Megvonták az iskolai étkezési támogatást a komáromiaktól

Megvonták az iskolai étkezési támogatást azoktól a komáromiaktól, akik anyagi szükséghelyzetben (hmotná núdza) élnek. Ez naponta 1 eurót – havonta pedig nagyjából 20 eurót jelent családonként. A támogatás megvonása mintegy 350 gyermeket érint tudtuk meg Bajkai Jánostól, a  Komáromi Városi Hivatal Oktatásügyi és Kulturális Főosztályának vezetőjétől.

Minderre azért került sor, mert Komárom a Nemzeti Munkafelügyelet feketelistájára került, aminek következtében még négy évig semmilyen pályázaton nem vehet részt. Márpedig az anyagi szükséghelyzetben élő gyermekek iskolai étkeztetését is a város pályázata alapján bírálják el. Az erről szóló hivatalos levelet ma vagy holnap kapja meg a város a Nemzeti Munkafelügyelettől, azonban már értesítették az érintett családokat.

A támogatás megvonása több, mint 350 gyermeket érint, közülük 66 óvodás, 100 pedig a speciális alapiskola tanulója. A vezetés igyekszik megoldani a problémát: keresik azokat a lehetőségeket, hogyan lehetne nem a városon keresztül megpályázni a kérdéses összeget. A tárgyalásokat a komáromi Munkaügyi-, Szociális- és Családügyi Hivatallal már tegnap elkezdték. „Emellett hónapok óta azon dolgozunk, minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy lekerüljünk a feketelistáról – mondta el lapunknak Keszegh Béla alpolgármester – ugyanis beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha még négy évig semmire sem pályázhatunk.”

„Iskolánkban nagyjából 50-60 tanulóról van szó, nagyrészt alsó tagozatosok – felelt kérdésünkre Hübsch Miklós, a Jókai Mór Alapiskola igazgatóhelyettese. – Eddig a támogatásnak köszönhetően az alsósoknak naponta 0,9 centet, a felsősöknek pedig 0,19 centet kellett fizetniük az ebédért. Ez azt jelenti, hogy havonta eddig durván 2 euróba került a menza, a teljes összeg 22-23 euró helyett. Félő, hogy sok, szociálisan hátrányos helyzetű család ezt összeget egyszerűen nem tudja kigazdálkodni – a kisgyerekek nem fognak meleg ételhez jutni. Mint iskola, attól is tartunk, hogy ezek a gyermekek otthon ebédelnek majd, és nem hozzák őket vissza a napközibe. Ennek hosszú távon sok negatív következménye lehet.”

Miért van feketelistán Komárom?
Komárom már egy éve feketelistára került, még az előző városvezetés adminisztrációs hibájából. 2014-ben egy államilag támogatott projekt keretében több szociális terepmunkást is foglalkoztattak néhány hónapig. Két munkást (pontosabban munkaviszonyuk kezdetét) fél napos késéssel jelentettek be a Szociális Biztosítóba. Ezzel azonban a megsértették a törvényt.

A két fő után a város időben kifizette a járulékokat, csupán a bejelentés késett. A Nemzeti Munkafelügyelet szerint azonban Komárom illegálisan alkalmazott két embert – igaz, hogy csak néhány óráig, de a szabály az szabály… Így aztán Komárom feketelistára került, még négy évig semmire sem pályázhat. Még az iskolai étkeztetésre sem.

-dráfi-