Város 2017. 12. 27.

Komárom lekerül a feketelistáról

Januártól hatályba lép az a törvénymódosítás, aminek értelmében Komárom lekerülhet az ún. feketelistáról. Így a jövő év elejétől újra lehetővé válik, hogy sikeres állami és uniós pályázatokon keresztül támogatást kapjon a város.

Még a 2014-es évre nyúlik vissza az akkori városvezetés mulasztásának az ügye, mely során a városi hivatal néhány órás késéssel jelentett be két új szociálist munkást a Szociális Biztosítóba. Annak ellenére állapították meg a törvénysértést, hogy a város az első pillanattól kezdve fizette az alkalmazottak járulékait. A munkafelügyelet végül 2 ezer eurós bírságot rótt ki a városra és az ún. feketelistára való sorolást, ami kizárta a támogatásokra való pályázási lehetőséget. A vonatkozó törvény szigorára hivatkozva a mai napig érvényben maradt az 5 éves időtartamra szóló pályázati tiltás.

Azonban úgy tűnik, januártól a helyzet megváltozik. A parlament nemrégiben elfogadta az illegális foglalkoztatásról szóló törvény módosítását, amely 2018 januárjától lép hatályba – számolt be a fejleményekről Bastrnák Tibor (Híd) és Vladimír Matejička (Smer) parlamenti képviselők. Elmondásuk szerint különböző tárgyalásokkal és egyeztetésekkel próbálták segíteni a folyamatot, ami méltatlanul büntette Komáromot. Amikor a jogszabályról harmadik olvasatban szavaztak a parlamentben, külön bekerült a jogszabályba egy „általános pardonról” szóló passzus. A törvény módosítása viszont újra nagy lehetőségeket nyit meg Komárom előtt – szögezték le a régió parlamenti képviselői.

A feketelista már eddig is súlyos nehézségeket okozott Komáromnak, bár a vezetés igyekezett minimalizálni a károkat. Maga a város ugyan nem pályázhatott, de amikor csak lehetőség kínálkozott, igyekeztek városi szervezeteken, cégeken, illetve csoportosulásokon keresztül benyújtani a pályázatokat, illetve igénybe venni a segítségüket.

Keszegh Béla alpolgármester ugyanakkor rámutatott, a pályázati tilalom miatt így is komoly károk érték a várost. Két, már megnyert pályázat például kútba esett, ami nagyjából félmillió eurós mínuszt jelentett a fejlesztések terén – a városi rendőrség épületének felújítása elmaradt, illetve a Szabadidőközpont felújítására elnyert támogatást sem hívhatta le Komárom.

 „Januárban végre zöld utat kaphatunk, remélhetőleg néhány héten belül pozitívan bírálják el a kérvényünket. Most már előre tekintünk, végre pályázhatunk, külön hivatalnok foglalkozik az aktuális pályázatok figyelésével.  Már több kiíráshoz készül a pályázati anyag és mindent megteszünk azért, hogy a lehető legnagyobb külső forrást hozzuk Komáromba” – nyilatkozta Keszegh Béla alpolgármester.