Kultúra Dél-komárom 2019. 06. 19.

Mesék a szabadságharcról

Magyarországon idén immár 17. alkalommal rendezik meg június 22-én szombaton a Múzeumok éjszakája elnevezésű országos programsorozatot. Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás. Bár az esztendő főszereplő városa Szombathely, a dél-komáromi Klapka György Múzeumban is színes előadások várnak minket.

Számadó Emese igazgatónő elmondta, az aktuális programot a szabadságharc 170. évfordulója jegyében szervezik. A két órás programban rövid vetített előadásban megismerkedhetnek az érdeklődők az 1848/49-es év komáromi történéseivel. Ezután a szabadságharc komáromi és környékbeli csatáinak a tudományos kutatásokból és az irodalmi forrásokból ismert, Komáromhoz köthető, 1849. évi érdekes történeteit adják elő a múzeum munkatársai rövid, szórakoztató színházi jelenetek formájában. Így hallhatunk majd többek között Damjanich lábtöréséről, Görgei sebesüléséről, a bakonyi zsiványok tetteiről, vagy épp Klapka és Haynau állítólagos találkozásáról.

A tematikus program három időpontban, 18.00, 20.00 és 22.00 órakor kezdődik a múzeum Kelemen László utca 22. szám alatti főépületében.