Kultúra Dél-komárom 2023. 06. 23.

HOLNAP: Múzeumok éjszakája Dél-Komáromban

A nemrég átadott dél-komáromi Brigetio Öröksége Látogatóközpont is csatlakozott a múzeumok éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Június 24-én számos programmal várják a látogatókat, de a Monostori erődbe vagy épp a Csillagerődbe is érdemes lesz kiruccanni!

A program 16 órakor indul, ide elsősorban a családoksokat várjuk. A gyerekeknek római kori játékokkal, kézműveskedéssel készülünk, a nagyobbak pedig VR-szemüveges múzeumlátogatáson vehetnek részt. A tárlatvezetések 18, 20 és 22 órakor kezdődnek, ez utóbbi gyertyafényes vezetés lesz, amelynek során gyertyafény mellett járjuk végig és mutatjuk be a múzeum állandó kiállítását, Brigetio örökségét. Mindezek mellett 19.30-kor városunk neves festőművészének, Raucher Györgynek az életútját ismertetjük, az érdeklődők pedig fotóparavánok előtt öltözhetnek majd be, megelevenítve a művész alkotásait. A fotósarokban készült fényképeket, kinyomtatjuk, azokat haza is vihetik. Továbbá még egy tematikus előadással is készülünk, 19 órától a komáromi értéktár programsorozatában a pingáló asztalosok életétét elevenítjük fel – mondta Számadó Emese, igazgató.

Mindez idő alatt a Monostori erődben 17 órától több ízben indul fáklyás tárlatvezetés, 18.40-től Legát István helytörténész a dunai hajókról, mesterségekről tart előadást, de lesz „Jóslás Évával”, 20 órától pedig az Aranyembert mutatja be a Magyarock társulata, míg 21.15-kor tűzzsonglőr show kezdődik. …és, akinek mindez nem lenne elég, az 21 órától pezsgős tárlatvezetésen vehet részt a Csillagerődben.

Raucher György

Komárom neves festőművésze, Rauscher György 1902-ben született. Csupán 28 évet élt, ám ez idő alatt páratlan életművet alkotott. 

A Bencés Gimnáziumban végezett, ahol Harmos Károly neves festőművész volt a mentora. Felfigyel rá, és már az egészen ifjúkori műveit is bemutatta a Jókai Egyesület Szépművészeti Osztályának különböző kiállításain. Később a Budapesti Képzőművészeti Akadémián tanult, a 20-as évektől fogva beutazta Európát, így Franciaországban, Olaszországban, Bécsben, és Németországban is megismerték műveit. Amikor hazajött Magyarországra, leginkább Budapesten, nyaranta pedig Komáromban az Erzsébet-szigeten alkotott. Kiváló kapcsolatot ápolt a berlini arisztokráciával, híres filmszínészekkel, később híressé vált színművészekkel és filmszínésznőkkel. 1920-ban megnyerte egy neves berlini kiadó címlap pályázatát, így a társaság által kiadott divatlapok, heti és havilapjainak a címlapjait és belső oldalit is ő illusztrálta. Az 1920-as évek vége felé fordult az art deco irányzat felé, amely művészeti stílust magas szinten művelte.

A művész 1930. október 3-án hunyt el Komáromban, családi körben.