Oktatás 2023. 06. 08.

Minden lehetőséget kihasználnak: Erasmus+ a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában

Az észak-komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola minden lehetőséget kihasznál, amely az Európai Unió Erasmus+ programjának köszönhető. A 2022/2023-as tanévben ennek köszönhetően 30 diák és 8 pedagógus utazott külföldre, hogy ott új ismereteket gyűjtsön. Ezen kívül vendégül láttak 60, Európa különböző szegleteiből érkező résztvevőt.

Összefoglaló

Az Európai Unió Erasmus+ programját manapság senkinek sem kell részletesebben bemutatni: a köztudatba, mint az oktatás, iskolai intézmények és vállalatok nemzetközi együttműködésének hatékony eszköze jutott be. A program jelmondata – Gazdagítjuk az életeket, szélesítjük a látókört – a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola számára a szó szoros értelmében igaz.

A régióban azon kevés iskolák közé tartoznak– és egyetlenek Komáromban – amelyek az Erasmus+ programon belül mind két kulcstevékenységébe rendszeresen bekapcsolódnak. Aktív résztvevői és szervezői különböző típusú európai oktatási projekteknek az együttműködési partnerségek szektorában és ezen kívül. A szakképzési szektoron belül pedig az iskola külföldi szakmai gyakorlatot is biztosít diákjainak cukrász, szakács, kozmetikus és adminisztratív asszisztensi munkakörökben.

Gyakorlat közben, Dublinban: 

 

Az első kulcstevékenységen – szakmai oktatás és szakképzésen belül az iskola 2027-ig érvényes akkreditációval rendelkezik, melynek köszönhetően rendszeresek a külföldi szakmai gyakorlatok, miközben a helyszín az évek során folyamatosan változik – London, Málta, Dublin, Franciaország. Ebben az iskolaévben a kereskedelmi akadémia diákjai három hetes szakmai gyakorlaton vettek részt Írországban. Dublinben szakmai készségeik és nyelvtudásuk fejlesztése mellett megismerkedtek a helyi történelemmel, kultúrával és természeti szépségekkel. Különböző vállalatokban – könyvelési-, ingatlan-, ügyvédi irodában, személyzeti ügynökségben, nyelviskolában főként adminisztratív munkát végeztek az üzleti angol aktív használatával. Mindemellett Komáromban egy francia partneriskola diákjait is fogadták, akik négy héten át tartó szakmai gyakorlaton fejleszthették főzési, sütési és kozmetikai készségeiket.

Litvániában: 

Francia diákok Komáromban: 

A második kulcstevékenységen – a nemzetközi együttműködési partnerségeken – belül a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai és pedagógusai az évek során számos európai iskolával működtek már együtt. Ezek a projektek többnyire két évig tartanak, s az egyes tanulmányi tevékenységeknek, nemzetközi projekttalálkozóknak a bekapcsolódott partneriskolák adnak otthont.  A mostani tanévben egy litván gimnázium projektjéhez csatlakoztak – román, portugál, görög középiskolákkal együtt – melynek címe: Pénzügyi ismeretek – út a tudatos fogyasztáshoz. Az első találkozók az előző iskolaévben, Görögországban majd Romániabán zajlottak. 2022 októberében pedig Komárom adott otthont a soron következő tanulmányi tevékenységnek, amely a pénz keletkezéséről és fejlődéséről, a bankjegyek és pénzérmék biztonsági elemeiről, valamint a családi költségvetés készítéséről szólt, mindemellett jelentős szerepet kapott a környezetvédelem és a fenntarthatóság is. A folytatás Portugáliában zajlott, ahol a fenntartható vállalkozás, a helyi források és a megújuló energia felhasználása volt a téma. A projektpartnerek utolsó találkozója Litvániában zajlott, ahol összesítették és kiértékelték a hároméves nemzetközi csapatmunka eredményeit.

Portóban:

 

A 2022/2023-as tanévben az Erasmus+ programnak köszönhetően 30 diák és 8 pedagógus kapott kivételes lehetőséget, hogy külföldre utazzon, s ott új tapasztalatokat és felejthetetlen élményeket gyűjtsön. Ezen kívül, az iskola egész pedagógus kara, személyzete és diákjai egyaránt kitűnő vendéglátónak bizonyultak, akik képesek igazán magas színvonalú, tartalmas és felejthetetlen programot biztosítani 60, Európa különböző szegleteiből érkező résztvevőnek. Az Erasmus+ nyújtotta lehetőségek ebben az iskolaévben már kimerültek, viszont az új tanév új kihívásokat és lehetőségeket tartogat!

Hajabács Andrea, pedagógus