Oktatás 2022. 12. 14.

Írországi tanulmányúton a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai

Írországban, egész pontosan Dublinban jártak a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai. Szakmai gyakorlat keretében a harmadikos és negyedikes diákok három héten keresztül helyi magánvállalatoknál, illetve ügyvédi irodákban végeztek adminisztratív feladatokat.

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjainak 2016 óta lehetőségük van fejleszteni az angol nyelvtudásukat egy többhetes szakmai gyakorlaton való részvétellel az Erasmus+ program keretein belül. Az előző években Angliában, Máltán és Franciaországban vettünk részt szakmai gyakorlaton, idén pedig Írországba „tévedtünk”.

A kereskedelmi akadémia 3. és 4. osztályos diákjai 2022. október 30-tól november 19-ig tartó szakmai gyakorlatukat különböző tevékenységet folytató dublini magánvállalatoknál, illetve ügyvédi irodákban végezték. A háromhetes gyakorlat alatt adminisztratív munkát végeztek, mint pl. a vállalat adatbázisának feltöltése, könyvelési feladatok ellátása, írásos és szóbeli kapcsolattartás a vállalat ügyfeleivel, megrendelések felvétele és lebonyolítása, leltározás. Néhányan lehetőséget kaptak meghallgatni egy-egy bírósági tárgyalást és megismerkedni az ír jogrendszerrel, mások pedig a helyi ingatlanpiac működésébe kaptak betekintést.

A szakmai készségek fejlesztése mellett a diákok tökéletesítették szaknyelvi angoltudásukat és tapasztalatot szereztek nemzetközi csapatmunkában is. Minden diák más-más munkahelyen dolgozott egy megbízott személy irányítása alatt. Az idegen környezetben egyben önállóságukat is fejlesztették – mivel ír családoknál voltak elszállásolva, általában távol a munkahelyektől, meg kellett tanulniuk tájékozódni az ír fővárosban az okostelefonjaikra hagyatkozva. A családoknál szintén fejleszthették angoltudásukat, megismerkedhettek a helyi lakosok életmódjával és étkezési szokásaival.

Dublin október végén szokatlanul napos és meleg időjárással fogadott bennünket, de később az igazi arcát is megmutatta az ír időjárás – viharos szél és vízszintes eső formájában. Ennek ellenére a hétvégéken sikerült számos érdekes helyre ellátogatnunk, mint például a Howth-félsziget világítótornya, ahol a nyílt tengert és az északi természetet csodálhattuk meg; a Trinity College Library – a világ egyik legrégebbi és legszebb könyvtára, ahol ámulatba ejtett bennünket a hatalmas tér telis-tele értékes könyvekkel; valamint a régészeti múzeum, a Phoenix park – legnagyobb európai városi park, ahol szabadon sétáltunk a vadon élő állatok között. A háromhetes szakmai gyakorlatról rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tértünk haza.

Ing. Andrea Hajabácsová, projekt koordinátor