Város 2018. 10. 26.

MKP Komárom: Lendítsük tovább Komárom idegenforgalmát!

Városunk idegenforgalmi potenciálja hatalmas, ez nem kérdés. Ennek ellenére mégsem az adottságaihoz mérten szerepel a turisták térképén. Tapasztalati tény, hogy a turisták olyan desztinációra szeretnek ellátogatni, ahol a helyi lakosság elégedett, erős identitással rendelkezik, büszke saját értékeire, s maga is tárt karokkal várja a vendégeket. Éppen ezért erre nagy figyelmet kellene fordítani már általános iskolás kortól kezdve és fokozatosan megismertetni a helyieket a város értékeivel.

Problémák és fejlesztési javaslatok, melyekre úgy gondoljuk, építeni kell:

 • Nincs turisztikai és marketing szakember a városházán. A turizmusra mindannyian úgy tekintünk, mint a város kitörési lehetőségére, az idegenforgalomra szánt forrás nagysága viszont nem erre enged következtetni. Történtek ugyan apró előrelépések az elmúlt években, mégis nagyobb léptékben kell haladnunk ahhoz, hogy felvegyük a versenyt.
 • Nincs egységes városkép, a városi főépítésznek nincsenek kompetenciái. Ezt bővíteni kellene, mivel amíg a nyári teraszok megnyitását véleményezheti, nem szükséges figyelembe venni álláspontját.
 • Fontos kérdés a volt Poliklinika és a Lehár épületeinek sorsa is. A tervezés elengedhetetlen: fel kell mérni a lehetőségeket, felbecsülni a költségeket, de mindenekelőtt el kell dönteni, mit szeretnénk kezdeni a város ezen értékeivel.
 • Jelenleg az erődrendszer észak-komáromi részét „mostohagyermekként” kezelik. Ha szóba kerül az erőd, az emberek általában a Monostori Erődre gondolnak. Nincs hosszú távú koncepció, ami alapján lehetne pályázni, vagy szponzort szerezni. A civilek önerőből szervezett erődtakarításai után a városnak a keletkezett hulladék elszállításáról is gondoskodnia kéne (a rendbetett területekről előzőleg összeszedett kupacokat már benőtte a gaz).

 • Az utazási irodák szerint nemzetközi viszonylatban is értelmezhető lenne a Limesre is építő turisztikai termékcsomag, a lengyel turisták számára pedig egy vallásturisztikai csomag. Komárom e szempontból is szerencsés helyzetben van, hiszen ugyanazon városon belül találni bazilikát, református, evangélikus, ortodox és zsidó templomot, kuriózum. Ehhez persze szükség van a kínálat elérhetőségének javítására. Bazilikánk és gyönyörű templomaink nyitva tartásának ügyében össze kell hívni a vezetőket, és megoldást találni.
 • Tematikus programcsomagokra is szükség lenne – pl. Jókai-túra, Csokonai-túra, 1848-as túra, reformkori túra, Jókai Mór öröksége, Klapka György és az erőd lakóinak öröksége a 19. században, Komárom, a kereskedőváros egykor – avagy Tímár Mihály nyomában stb. Ezen kínálatot a városnak is szükséges kommunikálnia.
 • A Duna két oldalának turisztikai kínálatát együtt lenne a legkifizetődőbb ajánlani a térség vendégeinek. Ehhez folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés szükséges a határon túli turisztikai szakemberekkel. A Dunamente TDM Bauer Ildikó képviselőjelöltünk vezetésével már elkezdte az ehhez szükséges intézkedéseket, egy közös konzorcium létrehozásáról tárgyalunk a Duna mindkét oldalán.

 • A belvárost intenzívebben kellene takarítani, hogy például a hajóról lelépő turista rendezett kikötővel, később pedig biztonságot árasztó belvárossal találkozzon. Ha az esti órákban elhalad egy hajó a Dunán, a városból szinte alig látni valamit, mivel a parkokon felül nincsenek megfelelően megvilágítva az épületeink sem.
 • Fontos lenne Dél-Komárommal egy közös eseménynaptárt létrehozni, hogy együtt tudjuk kommunikálni a fontos rendezvényeket, illetve ne üssék egymást a programjaink.
 • A Komáromi Napok és a Borkorzó problémája is megoldható lenne – ha a város a Dunamente TDM-mel együtt szervezkedne, az évi 55000 Eurós költségvetést szinte megduplázhatná (ehhez a város tagdíjának megemelése szükséges, így a rendezvények 90%-ára lehetne pályázni a minisztériumnál). Nem tanácsos kiadni a szervezést és a hasznot más malmára hajtani, ha városon belül is meg lehet oldani.
 • Mi is a konkrét célunk a fürdővel? Az elemzések alapján a pőstyéni és a trencséntyeplici vízhez hasonló minőségű termálvízzel rendelkezünk, viszont ezt a weboldalon kívül nem hangoztatjuk semmilyen felületen. Fontos lenne elindítani a gyógyvízzé való nyilvánítást, hiszen ez egy következő lépcsője lehet a fürdő vonzerejének. Ehhez azonban egy kisebb, ámde korszerű komplexum létrehozása is szükséges, mely alkalmas a fizetőképes vendégek kiszolgálására és elszállásolására, emellett kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtani kell (terápiák, masszázsok, gyógyprocedúrák). Miután ezeket kipipáltuk, jöhet a masszív marketing kampány.

 • A környéken több sikeresen működő strandfürdő található, ezért esetünkben a helyiekre kellene összpontosítani, és egy modern, ám barátságos családi strandot létrehozni. Ha a strand rendelkezne mindennel, amivel a gyermekek és szüleik igényei kielégíthetők, nem kirándulnának távolabbi régiók strandjaira.
 • Javasoljuk a kombinált bérletek bevezetését, melyek iránt valószínűsíthetően nagyobb lenne a lakossági kereslet (uszoda, fürdő, korcsolyapálya).
 • Az idegenforgalmi bizottság keretét elsősorban a helyi vállalkozók támogatására kellene fordítani, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást nyújthassanak az idelátogatók számára. Komáromnak a visszajáró turistákra kell építeni, ha ők jól érzik itt magukat, megkapják az igényeiket kielégítő szolgáltatásokat, visszatérnek majd. Sajnos nem minden kisvállalkozónak adódik forrása alkalmazottainak képzésére, ehhez nyújthatna segítséget az idegenforgalmi alap, évente tematikusan meghatározva az irányvonalat és ezáltal fejlesztve a kiszolgáló munkaerőt.
 • A történelmi belvárost üres ingatlanok alkotják. Nincs átgondolt koncepció a kiadatlan helységek bérlésére, pedig a kisvállalkozókat, helyi termelőket, kézműveseket ösztönözni kellene, hogy itt foglalják el székhelyüket (hiányzik például egy jó pékség a belvárosból).
 • Több közösségi térre is szükség volna, melyeket tevékeny szervezeteknek is ki lehetne adni.

A magyarországi utazási irodák körében gyakorlatilag nem is ismert Észak-Komárom turisztikai kínálata, valamint az sem, hogy a történelmi városmag éppen a mi oldalunkon található. A feladatok sora szinte végtelen, mégis úgy gondoljuk – mint hozzánk hasonlóan sokan mások – hogy a turizmus fellendítése az, melyet meg kell ragadni. Összetett a feladatok sora, ám a kézzel fogható eredmény elégedettséget szül. Ha pedig a lakosok elégedettek, a turisták is szívesen jönnek majd – újra és újra.

(mkpkomarom.sk)