Város 2013. 12. 16.

Modernizálják a vasútállomásokat

Felújítják a galántai, a komáromi, az érsekújvári, a párkányi, a füleki és a rozsnyói állomást is.

Nem csak a menetrend változik decembertől, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) a héten bejelentette, újévtől fokozatosan felújítják az ország nagyobb vasútállomásait, az utasoktól ugyanis egyre több panasz érkezik az elhanyagolt épületekre, peronokraírja az ÚJ SZÓ.com.

Jozef Schmidt, a ZSSK kereskedelmi részlegének vezetője szerint a közlekedésügyi minisztériummal sikerült megegyezni, így fokozatosan felújítják a fontosabb vasútállomásokat. „Nagyon sok állomáson nem világítanak a lámpák, nem működnek az illemhelyiségek, nincs meleg víz. Olyan színvonalat akarunk, hogy az utasokat már az állomáson is kulturált közeg várja” – mondta.

A minisztérium egyelőre 57, köztük számos magyarok lakta vidéken található állomást jelölt ki, amelyek az átalakítások első fázisában prioritást élveznek majd. Ide tartozik a galántai, a komáromi, az érsekújvári, a párkányi, a dunaszerdahelyi, a füleki, a losonci és a rozsnyói vasútállomás.

Ezeken az állomásokon az új higiéniai normák szerint működőképes illemhelyiségeknek kell lenniük, meleg vízzel, lehúzható vécékkel. A peronokat, minimum 30 perccel a vonat érkezése előtt ki kell világítani, s a karbantartónak az állomások környékére, az épületek külsejére is ügyelnie kell – el kell tüntetni a rozsdát vagy falfirkákat. A peronokat A, B és C szektorokra fogják felosztani, ami megkönnyíti az utasok eligazodását az átszállás során.

A minisztérium a szerelvényeket is tüzetesebben fogja ellenőrizni, például a vagonokban a hőmérséklet nem csökkenhet majd 18 fok alá. Ráadásul nagy melegekben,30 fok felett garantálni kell, hogy a szerelvényekben a kintihez képest minimum öt fokkal alacsonyabb hőmérséklet lesz. Ezek a változások már jövőre életbe léphetnek.

2015-től ingyenes Wifi-csatlakozást kell bebiztosítani a Pozsony és Kassa között közlekedő gyorsvonatok első osztályán, jelenleg a vezeték nélküli internetes csatlakozás csak a kötelezően helyjegyes InterCity (IC) járatokon ingyenes.

(forrás: ÚjSzó.com., fotó: www.zsr.sk)

Szólj hozzá!