Kultúra 2018. 09. 19.

Negyed évszázada a színház és a kultúra szolgálatában – 25 éves az őrsújfalui ÉS?! Színház

Az őrsújfalui ÉS?! Színház az elmúlt 25 évben a régiónk egyik legkiemelkedőbb kulturális szereplőjévé vált. Negyed évszázados fennállásuk alkalmából szeptember 22-én egy közös ünneplésre invitálnak mindenkit a Komáromi Jókai Színházba, ahol a múltidézés mellett a felhőtlen szórakozásé lesz a főszerep. Az eseményhez közeledve felkerestük a társulat tagjait, hogy meséljenek az elmúlt két és fél évtizedről.

“Az ÉS?! Színház fennállását onnantól számoljuk, hogy először léptünk a Jókai Napok színpadára, 1993-ban – kezdett bele a mesélésbe a társulat rendezője, Szabó Csilla, majd folytatta. – Őrsújfalun a 30-as évekre visszavezetve folyamatosan volt színjátszó társulat, de mindig csak helyben mutattak be egy-egy darabot. ‘92-ben Kiss Péntek Jóska kapta feladatául Varga Annától, a VMK igazgatónőjétől, hogy megnézzen minket. Ő pedig olyannyira megnézett, hogy itt is ragadt pár évre. Többek között az ő rendezésében jutottunk ki életünkben először a Jókai Napokra. A fesztiválon ekkor nyertük el Soóky László különdíját, ami egy láda füstölt kolbász és 10 liter bor volt. Azóta mondhatni körbeértünk, hiszen 25 évvel később, idén pont egy Soóky darabot mutattunk be a fesztiválon.”

Pillanatkép a legutóbbi Jókai Napokon és Ekhós-szekér Fesztiválon bemutatott Az önmagát mosdató szerecsen című Soóky-darabból

 A társulat neve rövid és egyben titokzatos. Egy ilyen névhez pedig, talán nem meglepő módon, egy külön történet is kapcsolódik, melybe a társulat egyik alapító tagja, Várady Kornélia nagy örömmel avatott be minket: “25 évvel ezelőtt még a »Csemadok Őrsújfalui Alapszervezete és a Komáromi Művelődési Központ mellett működő amatőr színjátszó csoport« néven indultunk el a Jókai Napokon. Éreztük, hogy ez nem lesz túl ideális hosszú távon, így összedugtuk a fejünket. Hosszú órák eredményeként egyik akkori tagunk feldobta az ötletet, hogy mivel aznap volt Cyril és Metód napja (július 5.), legyen a nevünk Cyril és Metód társulat. Egy másik tagunk, Panyi Zoli erre azt mondta, ebből maximum az és-be egyezik bele. Hát, így lettünk végül ÉS?! Színház.”

A csoport a fennállása óta szinte évente termelte ki magából az új produkciókat, melyek aztán Szlovákia, Magyarország és Erdély több pontján is bemutatásra kerültek, rendszerint nagy sikerrel. Szabó Csilla elmondása alapján mindegyik darabban könnyen meg tudták találni a kapcsolódási pontot és azt, amiért kedvelni tudták: “Rengeteg darab a szívünkhöz nőtt az évek során: így az egyik legjobb előadásunknak számító Pájinkás János, az Elvira, aminek az én általam átdolgozott változatát vette alapul és játszotta az Új Színház is, vagy a Hamar egy asszony, mellyel első fődíjunkat nyertük. Kipróbáltunk új dolgokat, használtunk bábos trükköket és volt olyan, hogy egyik játszónknak az előadás közben (!!!) veszett nyoma. De az egész csoport által talán leginkább kedvelt előadás A helység kalapácsa volt. Azt játszó, rendező és néző egyaránt nagyon szerette, talán ezért is élhetett meg több mint 70 előadást.”

Pillanatkép A helység kalapácsa című előadásból

Az évek során az alapító tagokon kívül viszonylag nagy arányban cserélődtek a játszók. A csoport elmondása alapján ez azonban inkább az előnyükre vált. “Az, hogy mindig jött pár új tag, hozott a társulatba egyfajta frissességet is. Más tekintetben pedig jó látni, ahogy a nálunk játszók nagy része megtalálta magát és hivatását, akár a kultúrában, vagy azon kívül” – mondta Várady Kornélia.

Az ÉS?! mára már jóval többet jelent egy színjátszó csoportnál. A társulat nevéhez színjátszó táborok, fesztiválok és különböző kulturális rendezvények is kötődnek. Felmerül azonban a kérdés, hogy hogy lehetséges ennyi mindent tenni a közösségért, csupán hobbiból. “Természetesen voltak nehéz pillanatok, hullámvölgyek a 25 év alatt. De az igazán fontos az, hogy amikor letisztultak a körülmények, mindig egy teremtő erővé alakultak át az energiák. A csoport legnagyobb sikere szerintem az a fajta testvéri kapcsolat, hogy tudom, bárkit bármikor felhívhatok, jön és segít. Nagy eséllyel ennek köszönhető az is, hogy az elmúlt években ennyi minden megvalósulhatott a csoport szervezésében” – avatott be Szabó Csilla a társulat talán legnagyobb titkába.

Az ÉS?! Polgári Társulás szervezésében idén immáron 12. alkalommal került megrendezésre az Árgyélus színjátszó tábor

Az ÉS?! Színház társulata a negyed évszázados tevékenységükről megemlékezve egy gálaestre invitál minden érdeklődőt a Komáromi Jókai Színházba. De, hogy mire is számíthatnak a nézők szeptember 22-én? “Elsősorban nevetésre és szórakozásra. Készülünk egy visszatekintéssel az elmúlt 25 év előadásaiból, amivel kapcsolatban egy-egy sztorit maguk a szereplők is megosztanak majd. Lesz egy rész az utazásainkról, kiegészítő tevékenységeinkről, valamint meghívott előadók is tiszteletüket teszik. Velünk lesz Korpás Éva, Laboda Robi, Lajos András, Horján Viktor,  Ölvecky András és a pápai Szó és Kép Színpad is. Az utolsó műsorszámot pedig fiataljaink rakják össze. Utóbbi részletei még előttünk is titkosak, így mi is nagyon kíváncsiak vagyunk, mi sül ki belőle” – mondta búcsúzóul Szabó Csilla.