Város 2020. 04. 01.

Nem áll le az új Duna-híd építése, növelik a nyitva tartó átkelők számát a magyar-szlovák határon

A héten megpróbálják növelni a most nyitva tartó átkelőhelyek számát a magyar-szlovák határon a magyar és szlovák állampolgároknak, illetve az áruforgalomnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn (március 30.) az MTI-nek.

    A politikus kifejtette: „az ilyen nagy bajban és az ilyen nehéz helyzetekben, mint a jelenlegi, mutatkozik meg igazán, hogy milyen nagy mértékben vagyunk egymásra utalva” a szomszédos országokkal.

Közölte: a határ menti közösségek kapcsolatai rendkívül szorosak, több százezer magyar, illetve szlovák él a határ közvetlen közelében, nekik létfontosságú a határ megfelelő szabályok melletti, kontrollált átjárhatósága.  Ezért a szlovák miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel, Richard Sulíkkal abban egyeztek meg, hogy keddtől magyar és szlovák állampolgárok újra használhatják a somoskőújfalui határátkelőhelyet.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az is világos, hogy a két ország határán az áruk forgalmának szabad áramlása alapvetően meghatározza az ellátás biztonságát mindkét országban. Ezért azt az általános megállapodást kötötték, hogy ezen a héten megpróbálják növelni a keddtől kilenc nyitva tartó átkelőhely számát.

A magyar külügyminiszter kitért az új Duna-híd építésére is: megállapodtak arról is, hogy a két Komárom közötti új híd építését nem állítják le, hanem mindent megtesznek azért, hogy a hidat idén átadhassák. Elmondása alapján ez újabb komoly könnyítést jelent majd a magyar-szlovák határon.

Emellett szintén megállapodtak arról, hogy az energetikai együttműködést a két ország tovább erősíti. Két ponton tartanak a munkák a magasfeszültségű elektromosáram-hálózatok összeköttetésére, mindkét kivitelezési munkát fenntartják, így az év végéig e két ponton össze tudják kötni a két ország hálózatát.

Azon is dolgoznak, hogy a Magyarországot Szlovákiával összekötő gázvezeték kapacitását tovább növeljék a két ország gázellátási biztonságának javításáért.

(mti)