Kultúra 2017. 06. 15.

Névtelen levéllel fenyegették meg Andruskó Imrét

Két névtelen levéllel fenyegették meg Andruskó Imrét, városi képviselőt (HÍD) és a Selye János Gimnázium igazgatóját. Mindkettő ugyanazt a levelet tartalmazza: egy ismeretlen azt követeli Andruskótól, hogy ne vegyen részt azon a június 22-i képviselő-testületi ülésen, ahol a volt Poliklinikára tett ajánlatokat tárgyalják. Ellenkező esetben ugyanis Andruskó számára kínos információkat adnak át az Eötvös Utcai Alapiskola tanárainak, a Selye János Gimnázium tanárainak, az iskolatanács tagjainak, a képviselő-testület tagjainak, a pedagógiai inspekciónak, de még a feleségeinek (!) is – írja a Bumm.

A névtelen levélíró magát nyugalmazott köztisztviselőnek nevezi, és „melegen ajánlja”, hogy a képviselő inkább utazzon el vagy jelentsen beteget, de ne tegyen a Patrona nostra nonprofit szervezet által benyújtott javaslat ellen!

Andruskó Imre a Bummnak elmondta, hogy nem hajlandó a levélben megfogalmazott kérést teljesíteni, mivel nincs takargatnivalója. Ezen kívül, ha valaki úgy érzi, hogy valaha is törvénytelenséget követett el, akkor tegyen feljelentést, megvannak a megfelelő szervek, amelyek ezt kivizsgálják. „Kikérem magamnak, hogy valaki olyasmivel próbál zsarolni, hogy 200 valótlanságokat tartalmazó levelet küld ki többek között a feleségeimnek…”

Június 22-én a volt Poliklinikára tett ajánlatokat tárgyalják. Egészen konkrétan két ajánlat érkezett a városhoz. Az egyik a Patrona nostra nonprofit szervezeté. „A Patrona nostra szervezet a szlovákiai katolikus iskolák összefogásából jött létre (11 intézményről van szó), két évvel ezelőtt – mondta el lapunknak Madarász Róbert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója. – Az igazgatója én vagyok. Igaz, csak most áprilisban kerültünk bejegyzésre, mert kerestük működésünkhöz szükséges a legjobb jogi formát, de a gyakorlatban már régóta együttműködünk.”

A Patrona nostra május végén tett ajánlatot a város számára, miszerint 1 euróért megvásárolnák az épületet, majd magyarországi támogatással felújítanák azt. A Marianum részeként egyházi fenntartású szabadidőközpontot, művészeti iskolát és nyelviskolát is létesítenének az épületben, de otthont adna országos cserkészkiállításnak, fotókiállításnak is. Amennyiben a felújítás első szakasza nem zárulna le 2018 szeptemberéig, az épület tulajdonjoga visszaszállna a városra.

A másik konkrét ajánlat Knirs Imre alpolgármester nevéhez fűződik. Már egy ideje folynak tárgyalások arról, hogy egy másik projekt keretében a magyar kormány Kárpát-medencei magyar történelmi vonatkozású épületek megmentésére szolgáló pénzügyi keretéből újítsák meg a belvárosi épületet. Hogy a tárgyalások újabb szintre léphessenek, a városnak szükséges kinyilvánítani a felújítási szándékát.

A Marianum-féle (Patrona nostra) ajánlat szinte azonnal orvosolná a Poliklinka épületének sorsát. Ennek ellenére a városi képviselők túlnyomó többsége – így Andruskó is – húzódozik tőle. Szerintük ugyanis ha a helyszínen művészeti és szabadidőközpont jönne létre, valószínűleg nehéz helyzetbe hozná a városi fenntartású művészeti iskola és szabadidőközpont.

Forrás: SziaKomárom, Bumm, Delta