Mix 2024. 05. 09.

Orvoshiány – Nyitra megye orvosonként 40 ezer euróval támogatja a praxisalapítást

Nyitra Megye Önkormányzata összesen 480 ezer eurót különített el az új rendelőt nyitó orvosok számára – egy-egy orvos 40 ezer eurót igényelhet erre a célra. A közelmúltban rendkívül sikeres dotációt most kibővítették: a körzeti orvos, a gyermekorvos és a körzeti fogorvosok mellett már a szakorvosok is pályázhatnak a támogatásra.

Ezzel a megye az orvoshiányra, az elöregedő orvostársadalomra próbál megoldást találni – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Andruskó Imre és Orosz Örs, a Magyar Szövetség Nyitra megyei és komáromi képviselői tartottak május 7-én, kedden Komáromban.

Mint az ismeretes, az egész megyében óriási az orvoshiány, számos orvoshoz más megyékbe utaznak a komáromiak. Nem egyszer hónapokat kell várni egy-egy kivizsgálásra, az orvosok pedig alig bírják ellátni a betegeket. A sajtótájékoztatón példaként emelték ki: a Komáromi járásban rendelő 18 gyermekorvos közül 14 már nyugdíjas korú, s a megüresedő helyeket be kéne tölteni pályakezdő orvosokkal. Ezzel a lehetőséggel a külföldi egyetemi tanulmányaikat befejező, magyar ajkú frissdiplomásokat is hazacsalogatnák.

A praxisalapítást támogató megyei dotáció rendkívül sikeres volt a közelmúltban. A 10 orvos kapott támogatást a megyében, ebből pedig ketten, Asztalos Kele Orsolya gyermekorvos és Czirfusz Mónika körzeti orvos Komáromban indította el magas színvonalú rendelőjét.

Forrás: Felvidék.Ma és Ma7
A kezdőképen Asztalos Kele Orsolya nemrégiben felújított rendelője látható, forrás: FB