Kultúra Dél-komárom 2023. 07. 12.

Óriási ókori leletanyag bukkant elő Dél-Komáromban!

Az ELTE és a Komáromi Klapka György Múzeum több éve együttműködik az ókori brigetiói légiótábor fürdőjének feltárásában. Ez évben is rendkívül izgalmas leletek kerülnek elő a föld alól.

Az ELTE dékánja, dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész elmondta, a légiótábor területén található 6000 négyzetméteres komplexumot geofizikai felmérések alapján azonosították. A régészek radarfelvételek alapján végzik a feltárást, jelenleg mintegy hatszáz négyzetméteren dolgoznak. Az ásatás során több ponton próbálják meg körül határolni a fürdőt. Az elmúlt időszakban négy szelvényt is nyitottak, láthatóvá vált egy régi fűtött helyiség, ahol az ókori padlófűtés egy részei kiváló állapotban maradtak fenn. Emellett falfoltokat, valószínűleg medencék nyomait is megtalálták. Felfedeztek tovább falfestménytöredékeket, több mint ötszáz érmet, kerámia-, üveg-, vas-, ólom- és fémtárgyakat, valamint csontfaragványokat és gyűrűket.

Az ásatás az ELTE ókori régészeti tanszékének hivatalos szakmai gyakorlata is egyben. A hallgatók két hetet töltenek a dél-komáromi ásatáson, de sokan még tovább is maradnak. Összesen körülbelül ötven fő vesz részt a munkálatokban. A feltárást végzők közt a régészeti hallgatók mellett gimnazisták, oktatók, doktoranduszok és múzeumi alkalmazottak is vannak.

A nagyközönségnek ez évben is lesz lehetősége megtekinteni az ásatás eredményeit. A hagyományos nyílt napot augusztus 16-án tartják, a részletekről a szokásos csatornákon nyújtanak majd részletes tájékoztatást. Dr. Bartus Dávid az ígérte, az idei program különösen látványos lesz, ezért mindenképp érdemes majd kilátogatni. A korábban tervezett régészeti park létrehozása továbbra is céljuk. Ehhez azonban külső forrásokra van szükség, a tervek minden esetre már készen állnak.

(A fotó a 2017-es nyílt napon készült.)