Mix Dél-komárom 2020. 08. 05.

Országtorta 2020: Harmadik lett a dél-komáromi Sztaracsek Ádám tortája

Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta nyerte el az idei Magyarország Tortája fődíját, míg a dél-komáromi Sztaracsek Ádám tortája a harmadik helyet érte el. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. A nyertes tortát évről-évre hatalmas érdeklődés kíséri. A szakmai zsűri ismét egy három fordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Az első körben anonim módon került kiválasztásra hat torta, majd a második körben sor került a döntős torták újrakóstolására és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére.

A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Így született meg a győztes, mely az idei évben Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” elnevezésű torta lett. A torta fő összetevőit (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be a cukrász egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.

A tavalyelőtti győztes, a dél-komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám az idei évben is megmérettette magát a országos versenyen, ráadásul egyből két tortával nevezett. A Hunyadi Krónikája nevű tortája a gesztenye, törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder ízvilágát foglalja egybe: törökmogyorós, törökmogyorópasztás piskóta, mogyorós ropogós réteg, feketeribizlis, feketeszedres zseléréteg és gesztenyés vajkrém alkotja. A Tétényi áfonyás mandulában a piskóta mandulaliszt és házi mandulapaszta felhasználásával készült. Mandularopogós talp és házi mandulapralinés vajkrém alkotja, az áfonya pedig töményen gyümölcszselé formájában van jelen a tortában. Több tészta és vaj, kicsit elfelejtve a mousse-ok és kevés tésztás desszertek világát.

Sztaracsek Ádám a harmadik helyet ez utóbbi, Tétényi áfonyás mandula tortájával érdemelte ki.

https://www.facebook.com/sztara/posts/3410522738978370

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy.

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában.

(cukraszat.net nyomán)