Mix 2018. 10. 15.

Partiumi Kirándulás 2018 – Tanulmányi úton a Selye János Gimnázium küldöttsége

Az idei tanév őszén először volt lehetőségünk részt venni a Rákóczi Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő „Partiumi Kirándulás” elnevezésű programon, melyre iskolánként 6 fő (5 diák és 1 tanár) jelentkezhetett.

A program célja a partiumi városok, várak magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyeinek felkeresése és megismerése. A Rákóczi Szövetségnél fontosnak tartják mindemellett, hogy a Kárpát-medencei ifjúsági szervezeteinek diákjai megismerjék egymást és egy jó hangulatú hétvégét töltsenek el közösen. Az utazás során Nagyváradot és környékét, Bánffyhunyadot, Kalotaszeget, Sztánát keressük fel.

A kiránduláson térítésmentesen vehetnek részt a kirándulók. Az utazás, szállás, ellátás, belépők költségét a Rákóczi Szövetség magára vállalja. Egyedül az indulás helyszínére való eljutást és a haza utat kell a résztvevőknek fizetni, valamint az utasbiztosítást.

Felvidéki Séták alkalmával már többször volt szerencsénk hasonló kiránduláson részt venni a tanulókkal és ezek a kirándulások mindig nagyon tartalmasak voltak tele érdekes előadásokkal, helyi művészekkel, vendégszerető helyi emberekkel.

Felvidéket a mostani kiránduláson csak a mi iskolánk, a Selye János Gimnázium képviselte. A programsorozatot számunkra a pénteki korán kelés nyitotta, hiszen már fél 6-kor indult a vonatunk Budapestre, hogy időben elérjünk az indulás helyszínére, 8 órára.

Utunk Debrecenen át, Nagyváradra vezetett, ahol a majd 100 résztvevő végre köszönthette egymást. Az első programunk egy nagyváradi városnézés volt, még a szállás elfoglalása előtt. Megtekintettük a székesegyházat, Lorántffy Zsuzsanna református egyházi központ múzeumtermét, Müllerájt, ahol egy csodálatos Ady kiállítást láthattunk. Beülhettünk egy Ortodox zsinagógába, ahol épp egy nagy ünnepre készülődtek, megnéztük a Sas Palotát és a Szent László teret (amit csak mi magyarok nevezünk így), láthattuk a Holnap szobrot is, mely Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos, és Emőd Tamás négyesét ábrázolja egy négyszögletes asztal mellett.

Az esti órákban a vacsora után elfoglaltuk a szállásunkat a Partiumi Keresztény Egyetem kollégiumában. És a este további részében még az aktív diákok társaságában kilátogattunk újra a főtérre, hogy megnézhessük a nagyváradi fényeket.

Másnap újra korán volt az ébresztő, hiszen már helyi idő szerint fél 7-kor (magyar idő szerint fél 6-kor) keltünk és reggeliztünk. Majd utunk Bánffyhunyadra, Kalotaszentkirályra, a körösfői református templomhoz és a sztánai Varjúvárhoz vezetett. A sok gyaloglás mellett nagyon sok szép emlékkel gazdagodtak a diákok és tanáraik egyaránt. Olyan vidéken jártunk és olyan eldugott kincseket mutattak be a számunkra, melyért mindenképpen megérte annyit utazni, sétálni.

Este visszaérve Nagyváradra a vacsora után egy meglepetés táncházzal készültek a szervezők. Különféle környékbeli néptáncokat és a hozzá illő népviseletet mutatták be az ottani fiatal „Pacsirták” névre hallgató tánccsoport tagjai. Ezt követően pedig minket is táncra invitáltak és egy közös néptánccal zártuk a napot.

Késő eset azért még mindig maradt energiánk és újra elindultunk egy városnéző esti útra az újonnan megismert barátainkkal. De sajnos tudtuk, hogy az utolsó nap reggel szintén korán kell kelnünk, ezért még időben vissza is kellett érnünk a szállásra, hogy kipihenhessük magunkat.

Az utolsó délelőtt Nagyváradon épp olyan színes és program dús volt, mint az ezt megelőzőek. Reggelről megnéztük a nagyváradi várat, majd részt vettünk egy istentiszteleten. Végül egy neves színművész és egy Európa szerte ismeret zongoraművész előadása zárta a programcsokrot.

Ezt követően már csak a közös ebéd elfogyasztása és a búcsúzás Nagyváradtól és a többi iskolától marad hátra, majd a 2 busznyi magyar elindult hazafelé. Ki Délvidékre, ki Erdélybe, ki Kárpátaljára, ki Magyarországra és természetesen mi Felvidékre.

Összességében egy újabb nagyon jól felépített és megszervezett Rákóczi Szövetséges kiránduláson vehettünk részt, ahol nagyon szép helyeket ismerhettünk meg, tartalmas programok keretein belül. És reményeink szerint hosszantartó, akár életre szóló barátságok is szövődtek a részt vevő tanulók közt. Ezekkel a kirándulásokkal talán mindennél jobban erősödik a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudata. A résztvevő diákok, főleg a határon túli magyar tanulók egymást megismerve, egymással elbeszélgetve láthatják, hogy nincsenek egyedül. A Szövetség céljai között kiemelt helyen szerepel a magyar-magyar kapcsolatok építése, anyanyelvünk és a Fejedelem szellemi örökségének ápolása. Éppen ezért programjaik számos témakörben szólítanak meg minden korosztályt.

dav

(Nagy András, tanár)