Sport Dél-komárom 2023. 05. 15.

Pekler Zalán aranyérmes lett a 10 méteres légpuska versenyben

A dél-komáromi sportlövő fantasztikus győzelmet aratott a bakui világkupa-verseny 10 méteres légpuska döntőjében, így megszerezte második világkupa-aranyérmét ebben a számban, miután korábban Limaiban is diadalmaskodott.

Pekler Zalán az alapversenyben világcsúcsot lőtt a bakui viadalon, bár a rekordot később Seng Li-hao, a kínai olimpiai ezüstérmes döntötte meg. Ennek ellenére Pekler a második helyen jutott be a fináléba, mögötte pedig a másik magyar versenyző, Péni István lépett tovább hatodikként az alapversenyből.

A dél-komáromi puskás ragyogóan kezdett a döntőben (10.7, 10.6, 10.9), míg Péni két gyengébb lövés után egy 10.8-assal talpra állt. Az első sorozat végén Pekler nagy előnnyel vezetett, és ezt az előnyét folyamatosan növelte a folytatásban. Zalán rendkívül gyors és pontos lövéseivel sorra érkeztek a magas pontszámok, míg Péni Istvánnak a 14. lövés után véget ért a verseny. Az UTE puskása egy tizedkörrel lemaradva a hetedik helyen zárt 144.1 körrel.

A Bakuban debütáló döntőrendszer szerint az első két sorozat után két lövésenként kiesik egy versenyző. Pekler azonban biztonságban érezhette magát, hiszen végig nagy előnnyel vezetett. Az elit versenyzők közül egyenként búcsúztak, beleértve a friss világcsúcstartót, Seng Li-haot is. Pekler az utolsó két lövést úgy adhatta le, hogy 0.9 körrel vezetett egyetlen ellenfele, Hriday Hazarika előtt.

Érdekesség, hogy éppen Pekler utolsó lövése volt a leggyengébb (10.2), azonban Hazarikának tökéletes lövéssel kellett volna zárnia ahhoz, hogy ledolgozza hátrányát, ami messze állt az indiai versenyzőtől. Pekler Zalán így végig vezetve, 252.4 körös eredménnyel megnyerte a bakui világkupa versenyt, és második egyéni aranyérmét szerezte a légpuska számban a világkupa sorozatban.

(Az MTI cikke alapján)