Város 2017. 08. 18.

Petíció a komáromi Holt-Vág megmentéséért

Aláírásgyűjtésbe kezdtek komáromi civilek a Holt-Vág és az Apáli üdülőkörzet megmentéséért. Arra kérik a városi képviselő-testület tagjait, hogy a területrendezési terv megvitatása és jóváhagyása során zárják ki azt a megoldást, hogy a hídhoz kapcsolódó elvezető körút a Holt-Vág és Apáli térségén keresztül vezetne.

Erik Bátora, a petíciós bizottság tagja az Új Szónak elmondta, a kezdeményezők civilek, komáromi polgárok, akiket közös cél, a természet megóvása hozott össze. Az aláírásgyűjtéssel szeretnének lehetőséget adni mindenkinek arra, hogy véleményt mondjon a Holt-Vágon átívelő tervezett kerülőúttal kapcsolatban.

A kétnyelvű petíciós ívet többen hordják szét a városban, de a letölthető  „Petícia za záchranu Mŕtveho ramena” nevű FB-oldalról is. A kérdésre, hogy javasolnak-e valamilyen alternatív megoldást javasolnak-e, Erik Bátora megjegyezte: a petíció elindítói nem szakemberek ezen a téren. „Azzal tisztában vagyunk, hogy Komáromon segítene egy elkerülő út, ellenezzük viszont, hogy ez az út a Holt-Vág felett vezessen. A szakemberek feladata, hogy megfelelő variánsokat javasoljanak” – tette hozzá. A petíciós íveket még a szeptemberi testületi ülés előtt eljuttatják a városi hivatalba.

A kezdeményezők érvei között szerepel többek között, hogy a Holt-Vágon keresztül vezető elkerülő út elpusztítaná Komárom egyetlen üdülésre és pihenésre alkalmas területét, visszafordíthatatlanul felszámolná a Holt-Vág természeti jellegét, és egyúttal elértéktelenítené az eddigi beruházásokat, a kibocsátott szennyeződés és a közlekedés okozta zaj pedig negatív hatással lenne nemcsak a jelenlegi lakosok, hanem a jövőbeli generációk életére is.

Az önkormányzat már többször foglalkozott az elkerülő út nyomvonalának kérdésével, de végleges döntés még nem született. A javaslatokban jelenleg két útvonal szerepel, az egyik a Holt-Vág felett vezet (egyelőre ez szerepel a város és Nyitra megye területfejlesztési tervében is), a másik nagyobb ívben kerülné meg az üdülőövezetet, de érintené Gadócot. Az ott élők korábban jelezték, tiltakoznak ez utóbbi változat ellen.

Források: Új Szó és Delta