Mix 2018. 03. 27.

A GIMISZ diákszínpad és Bende István is Pro Urbe-díjjal gazdagodik

A március 22-én a Komáromi Városi Képviselő-testület 40. ülésén a képviselők döntöttek többek között a Pro Urbe-díj odaítéléséről is. Az idei évben a Városért díjat a GIMISZ diákszínjátszó csoport, valamint PaedDr. Bende István veheti majd át. 

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója február végén javasolta Pro Urbe-díjra a gimnázium színjátszó csoportját, a GIMISZ-t. A képviselők a március 22-ei ülésen pedig elfogadták a javaslatot, így a hagyományosan a Komáromi Napok idején megrendezett éves díjátadón az idei évben a GIMISZ diákszínjátszó csoport lesz a Városért cím egyik díjazottja.

A GIMISZ működése már negyed évszázados múltra tekint vissza. A 25 év alatt több nagy sikerű darab is a csoport nevéhez fűződik, melyek során hozzávetőleg 2000 diák állt színpadra. Közülük sokan választották életpályájuknak is a színjátszást: így többek között Kaszás Attila, Holocsy Krisztina, Szvrcsek Anita és Borbély Alexandra is. A GIMISZ történetéről részletesebben ITT lehet olvasni.

 

A diákszínpad mellett az ülésen hozott döntés alapján PaedDr. Bende István is Pro Urbe-díjban részesül.

 

Bende Istvánt a Komáromi Függetlenek Csoportja javasolta a díjra. Életpályája során aktív szerepet vállalt különböző kulturális tevékenységekben, a színjátszástól egészen az újságírásig. 1990-ben részt vett Lehár Ferenc életrajzi könyvének kiadásában is, 1976 és 1987 között a Jókai Napok szervezőbizottságának elnöke, 2014-ig pedig a városi képviselőtestület tagja volt.

A Pro Urbe-díj odaítéléséről a képviselő-testület az illetékes szakmai szervezetekkel közösen döntött. A döntést megelőző javaslatot a díjazottról a polgármester, a képviselők és a polgárok is tehettek. A Pro Urbe-díjat egy évben legfeljebb két jelöltnek ítélhetik oda.

A városi címek átadására idén is a Komáromi Napok alatt, április 26-án kerül majd sor.