Kultúra Dél-komárom 2020. 10. 13.

Rauscher György alkotásaiból nyílt kiállítás a dél-komáromi múzeumban

Komárom neves festőművésze, Rauscher György 1902-ben született. Csupán 28 évet élt, ám ez idő alatt páratlan életművet alkotott. A művész 1930. október 3-án hunyt el Komáromban, családi körben. Október 3-án, halálának 90. évfordulójára emlékezve nyílt tárlat alkotásaiból a dél-komáromi Klapka György Múzeumban. Bár a pandémiára való tekintettel megnyitót nem tartottak, a járványügyi intézkedések betartása mellett, sok szeretettel várják az érdeklődőket.

A kiállítással kapcsolatban Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, hogy Raucher György a Bencés Gimnáziumban végezett, ahol Harmos Károly neves festőművész volt a mentora. Felfigyel rá, és már az egészen ifjúkori műveit is bemutatta a Jókai Egyesület Szépművészeti Osztályának különböző kiállításain.

Raucher később a Budapesti Képzőművészeti Akadémián tanult, a ’20-as évektől fogva beutazta Európát, így Franciaországban, Olaszországban, Bécsben, és Németországban is megismerték műveit. Amikor hazajött Magyarországra, leginkább Budapesten, nyaranta pedig Komáromban az Erzsébet-szigeten alkotott.

Kiváló kapcsolatot ápolt a berlini arisztokráciával, híres filmszínészekkel, később híressé vált színművészekkel és filmszínésznőkkel. 1920-ban megnyerte egy neves berlini kiadó címlap pályázatát, így a társaság által kiadott divatlapok, heti és havilapjainak a címlapjait és belső oldalit is ő illusztrálta. Az 1920-as évek vége felé fordult az art deco irányzat felé, amely művészeti stílust magas szinten művelte.

A kiállításon szereplő képek nagy hányada a Klapka Múzeum tulajdonában van. A gyűjteményeben fellehető tíz eredeti művet Rauscher László, a festőművész fivére ajándékozta az intézménynek.

A tárlat, a múzeum Kelemen László utca 22. számú főépületében, keddtől-vasárnapig, 9.00 órától 17.00 óráig tekinthető meg. A kiállítás előre láthatólag 2021. február végéig látogatható.

(Forrás: komarom.hu)