Város 2021. 01. 25.

Romlott az arány a Komáromi járásban: a hétvégi tömeges tesztelés eredményei

Január 18-tól megkezdődött Szlovákia COVID-19 antigén gyorsteszttel történő tömeges tesztelésének legújabb köre. Bár a jelenlegi felmérés január 26-ig tart, valamennyi településen a mögöttünk álló hétvége volt a legmegterhelőbb és legmeghatározóbb. Komárom városában január 23-án és 24-én összesen 30 mintavételi helyszínen várták a tesztelésre jelentkezőket. A tavaly novemberi tömeges tesztelés eredményeihez képest azonban jócskán megnőtt a fertőzöttség Komáromban és a járásban.

A 2020. novemberében megtartott tömeges teszteléssel ellentétben ezúttal szinte végig gördülékenyen haladt a tesztelés és sehol sem volt tapasztalható hosszú várakozási idő. Ez köszönhető volt nagyrészt a nagyszerű szervezésnek a város részéről, hiszen amellett, hogy számos mintavételi helyszínen lehetőség volt előzetes regisztrációra, Komárom város online felületein rendszeresen tájékoztatták a lakosságot arról, hogy hol mennyi az aktuális várakozási idő. Emellett a 159-es forróvonalon szintén lehetett érdeklődni a mintavételi helyszíneken tapasztalható aktuális helyzetről.

A Komáromi járásban csütörtöktől vasárnapig összesen 45 240 személyt teszteltek le az önkormányzatok, amelyből 657, azaz az elvégzett tesztek 1,45%-a lett pozitív.

Komárom városában összesen 11 603 tesztet végeztek el. Ezek közül 191 lett pozitív, ami 1,65%-nak felel meg.

Bár a pozitív esetek száma szinte pontosan megegyezik a tavaly novemberi eredményekkel (akkor 190 pozitív leletet regisztráltak), legutóbb jóval több elvégzett tesztből jött össze ez a szám (20 191 személyt teszteltek akkor), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kicsit romlott a pozitív tesztek aránya. A tavalyi, november 1-jével zárult tömeges tesztelés alatt ugyanis még egy százalék alatti, 0,94%-os volt a fertőzöttség a városban.

A Komáromi járás egészében is nagyobb lett a tesztekkel kimutatott fertőzöttség a novemberi adatokhoz képest. Tavaly két nap alatt 71 512 tesztet végeztek el, melyekből 436 lett pozitív (0,61%).

A részvételi arányhoz kapcsolódóan fontos azonban megemlíteni, hogy míg a 2020-as tömeges tesztelés csupán két napig tartott (október 31-november 1), most több mint egy hétig végzik a lakosság felmérését. Kovács Dávid városi képviselő Facebook bejegyzése alapján a múlt héten további 4 000 ember lett letesztelve még a hétvége előtt.

Komáromban ma és holnap is folytatódik a tesztelés a nagyobb cégek alkalmazottaival, a városi cégek dolgozóival, a városi hivatal munkatársaival, valamint a pedagógusokkal.

(Komárom Város és Kovács Dávid Facebook oldal)