Oktatás 2024. 02. 07.

Selye 100: egy rendezvénysorozat csúcspontjai a Selye János Gimnáziumban

„Miképpen izmaink petyhüdtek lesznek és sorvadásnak indulnak, ha nem használjuk őket, agyunkban is zűrzavar és rendetlenség támad, ha nem foglalkoztatjuk olyasmivel, amit arra érdemesnek tartunk” – írta Selye János. Az értelmes célok kitűzése, a múlt tapasztalatainak elemzése, az együttgondolkodás igénye minden értelmes ember jellemzője. A szellem szabad mozgása nélkül nem születhetnek új eredmények sem. Selye János, a világhírű tudós mindnyájunkat folyamatos és lelkes munkálkodásra serkent.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója a 2023/24-es tanévben hirdette meg a Selye 100 emlékévet. Az amúgy is gazdag programsorozat az elkövetkező időszakban további érdekfeszítő programokkal gazdagodik, melyek egyre közelebb visznek bennünket a 100 esztendővel ezelőtt iskolánkban, az akkori bencés gimnáziumban érettségizett, világhírű tudóssá vált Selye János életművéhez, úttörő kutatásaihoz és korához. A rendezvénysorozat legfontosabb új állomásai a következők:

Február 3-án a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium megrendezi a népszerű XI. Bencés Bált. Az ünnepély keretein belül az épület Bencés szalonjában emlékeznek meg Selye János munkásságáról, nem mindennapi pályájáról.

Február 21-én tanulmányi verseny zajlik majd a komáromi gimiben, melyen a diákok a Selye Gimiben oktatott idegen nyelveken írt, Selye Jánoshoz kötődő esszéikkel vesznek részt.

Május elején a komáromi Duna Menti Múzeum jóvoltából Selye János életéről szabadtéri kiállítás nyílik, melyet Keszegh Béla polgármester úr nyit meg.

Május 13-án a Selye 100 szakmai nap keretei között a középiskolások közt meghirdetett Selye 100 nevű kutató diákprogram várva várt döntőjének megrendezésére kerül sor. A legkiemelkedőbb pályamunkákat benyújtó versenyzők 15 percben mutathatják be a pályázatra beküldött munkájukról, kutatásaikról készített prezentációkat. A győztes diákok értékes jutalomban részesülnek. A szakmai nap keretein belül neves vendégek előadásaira is sor kerül, többek között dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövetének az előadását is meghallgathatjuk. Az előadásokból számos érdekes információ mellett azt is megtudhatjuk, hogy hogyan kezelik életünk egyik súlyos velejáróját, a stresszt.

Aki úgy dönt, hogy részt vesz a rendezvénysorozatokon vagy bekapcsolódik a kihívások valamelyikébe, biztosan megússza, hogy az elméjében „zűrzavar és rendetlenség támadjon”.

Csehy Flóra, II.C