Oktatás 2023. 10. 16.

Selye 100: Lovász László akadémikus a Selye János Gimnáziumban

„A matematika a kulcs és az ajtó a tudományokhoz” – írta Galileo Galilei. Ennek a kulcsnak a birtokosa Lovász László akadémikus, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzor emeritusa, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora is, aki 2023. október 4-én látogatott el a Selye János Gimnáziumba, Klenkó Ádám IV.A osztályos diákunk szervezésében.

A gimnázium igazgatója, Andruskó Imre a 2023/2024-es tanévben Selye János Emlékévet hirdetett abból az apropóból, hogy Selye János, a stresszelmélet atyja száz éve érettségizett az iskola elődjében, a komáromi bencés gimnáziumban. A Selye 100 eseménysorozat egyik fénypontja volt Lovász László, a világhírű matematikus meghívása. Lovász már gimnazista korában három egymást követő évben lett aranyérmes a Matematikai Diákolimpián, tanított a Bonni Egyetemen, a Princetoni és Yale Egyetemen, az ELTÉ-n, számos akadémia tiszteletbeli tagja, 2014 és 2020 között pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztét látta el. Hosszan sorolhatnánk díjait, kitüntetéseit.

„Amikor valamilyen problémát sikerül megoldani, az olyan, mint amikor egy rejtvény kulcsát találja meg az ember. Vagy egy sakkjátszmában a kulcslépést. Egyszerre hirtelen minden világos, tiszta és érthető lesz. Ezek a legvonzóbb pillanatok a matematikus életében” – nyilatkozta Lovász, aki 2021-ben Avi Wigdersonnal megosztva kapta meg a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat. A díjat Niels Henrik Abel norvég matematikus születésének 200. évfordulóján osztották ki először, rangja megkérdőjelezhetetlen. Lovász László a díjat az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén elért eredményeiért kapta.

De nemcsak szakmai értelemben volt fontos és egyedülálló Lovász előadása, hanem egyéniségének kisugárzása is hatott. Lovász családja tájainkról származik, szülei a komáromi bencés gimnázium padjaiban ismerkedtek meg. Noha a világhírű kutató már Budapesten született, mindig is büszke volt felvidéki őseire, akikről lelkesen mesélt a közönségnek. A nehéz körülmények között élő család és a kisdiákokat felkaroló bencés tanárok mindent megtettek, hogy a tehetséges fiatalok tanulhassanak és fejleszthessék nem mindennapi képességeiket. Lovász életpályája és családtörténeti eszmefuttatása azokat is mélyen megérintette, akik nem kimondottan a matematika megszállottjai. Példájával eleven bíztatás volt számunkra, hiszen kiderült, hogy a valódi tudásnál nincs fontosabb kulcs a boldog élethez.

Csehy Flóra, II. C.