Kultúra 2016. 04. 28.

Selye gimi: Erdélyi kaland

 Jókai látogatást tesz Tamásinál – avagy hogyan találkozik egy erdélyi és egy felvidéki testvérosztály

Szerencsések vagyunk, hogy a Selye János Gimnázium tanulói, tanárai vagyunk mert alkalmunk van két-három évente meglátogatni vagy a székelyudvarhelyi tanári kart, vagy az ottani testvérosztályunkat a Tamási Áron Gimnáziumban. Így történt ez 2016. április 13-án is. Vendégül láttak bennünket székely XI. B osztályba járó testvéreink, bennünket a nagy 3.B-t.

Osztályfőnökünkkel Szabó Gáborral és kísérő tanárként Musitz Mariettával megtéve a majd 800 km-es utat kissé kifáradtan megérkeztünk a varázslatos Székelyudvarhelyre. Az elszállásolás az udvarhelyi diáktársaink családjainál volt bebiztosítva, így mindannyian betekintést kaptunk a székely vendégszeretet valóságába. Mondhatom, mindannyian meggyőződtünk e négy éjszakán és öt napon, hogy még a székely ember nem felejtette el, hogy hiába választ el bennünket ilyen nagy távolság, egy vérből valóként kezel, és az ember így otthon is érzi magát.

Megismertettek városuk szépségeivel, érdekességeivel. Elvonatoztattak Segesvár szép tornyaihoz, megfürödhettünk a legendás Szent-Anna tóban, Székely himnuszt énekelhettünk Csíksomlyón és kipenhettük magunkat Bálványoson. Mindez csak így – távirati stílusban, hiszen az élmények feldolgozása még mind a mai napig tart.

Az székelyudvarhelyi diáktársainktól nagy fájdalommal búcsúztunk el. Mintha otthonról jöttünk volna el – pedig afelé tartottunk épp. Sokan tudtuk, abban a pillanatban egy kis esküt kell tenni: Ide vissza jövök! Ide vissza kell jönnünk!

Uzsák Orsolya III.B