Régió 2014. 02. 12.

A Rákóczi Szövetség pályázata diákoknak

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet magyarországi és határon túli középiskolások, valamint főiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebb kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.

A Magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

Rákszov 11

Az emléknap méltó dátuma április 12-e, mivel 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé.

Pályázni lehet:

– irodalmi művel (vers, vagy próza)

– történelmi esszével, tanulmánnyal

– interjúval

– rövidfilmmel

– illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával.

A pályázat célja, hogy a középiskolás és egyetemista fiatalok önálló alkotó- vagy kutatómunkával megismerjék és bemutassák a Felvidékről kitelepítettek sorsát és életútját. A Rákóczi Szövetség a pályázó fiatalokra bízza, hogy milyen módon közelíti meg a pályamunka a kiírás témáját!

Javasolt témák: családtörténet, régiótörténet (várostörténet, falutörténet), politikatörténet, de a pályázat szempontjából érdekes lehet, egy még élő érintett családtag, rokon, vagy ismerős interjúztatása (oral history) is.

Pályázni pontosan kitöltött jelentkezési lappal és a beadási határidő végéig elektronikusan (doc, docx vagy rtf) benyújtott jeligés (!) pályamunkával lehet. (A pályamunkáknak pontosan be kell tartania az idézés és hivatkozás általános alapelveit!)

Az elkészült pályaműveket és jelentkezési lapokat az info@rakocziszovetseg.hu címre várjuk!

Díjazás kategóriánként (középiskolás, ill. egyetemi/főiskolai hallgató):

I. 60.000 Ft

II. 30.000 Ft

III. 20.000 Ft

A zsűri a pénzdíjakon kívül nagy értékű könyvjutalmakat is kioszt, az arra érdemesnek talált pályázók között!

A Rákóczi Szövetség fenntartja magának a jogot, hogy kiemelkedő pályaműveket egyéb díjazásban is részesíthessen!

Beküldési határidő: 2014. március 21.

Az eredményhirdetésre és díjátadásra 2014. április 12-én, a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén kerül sor Budapesten.

Bővebb információért a www.rakocziszovetseg.org honlapon, illetve Rákóczi Szövetség  www.facebook.com/rakocziszovetseg facebook oldalán tájékozódhat.

Érdeklődni lehet a Rákóczi Szövetség központi irodájában, illetve Pálinkás Barnabásnál (e-mail: palinkas.barnabas@rakocziszovetseg.hu; tel: +36204557629).

(forrás és fotó: rakocziszovetseg.org)