Sport 2012. 08. 03.

Sidiék úgy érzik, el vannak átkozva-Nem jutott a döntőbe!

Sidi Péter szétlövés után lemaradt a kisöbű szabadpuska fekvő nyolcas döntőjéről a londoni olimpia pénteki versenynapján, és tizenegyedikként zárta a számot.

Az olimpián egyedszer szereplő, 33 éves komáromi lövő 12 éve, Sydneyben 13., nyolc éve, Athénban 24., legutóbb, Pekingben pedig csupán 39. volt ebben a számban, s a három versenye közül most is ebben számított a legesélytelenebbnek a jó szereplésre.

Az 50 fős mezőnynek éppen a legszélén, a falhoz a legközelebb, viszonylagos szélcsendben kezdhette meg a küzdelmet Sidi, aki a bemelegítés során elsőre öt kilencest lőtt az 50 m-re lévő táblára, a folytatásban azonban úgy tűnt, megtalálta a helyes irányzékot.

Erre alapozva mintegy tíz perc után elkezdte az “éles” lövészetet, és az első sorozatban tíz tizes találattal tette le a névjegyét. A folytatás is hibátlanra sikerült, így húsz kísérlet után 200 kör állt a magyar versenyző neve mellett. A harmadik sorozat harmadik lövésénél aztán becsúszott egy kilences, az alapverseny felénél, 30 lövést követően 299 körrel az élmezőnyben állt.

A negyedik körben, a fel-feltámadó szélben kétszer is hibázott a magyar lövő, ezzel távolodni látszott a nyolcas döntő. Közben a többi lőállásban is feljegyezhettek néhány kilencest – a címvédő ukrán Artur Ajvazjan például 40 kísérlet után 397 körrel állt -, és mivel Sidi az ötödik sorozatban ismét százszázalékos teljesítményt nyújtott, visszajött a remény. Utolsó tíz lövése közül a hetedik és a nyolcadik újra csak kilencet ért, így végül – nyolc másik riválisához hasonlóan – 595 körrel zárt a magyar sportoló.

Az alapversenyt az aktuális világbajnok, a fehérorosz Szergej Martinov nyerte 600 körös világcsúcs-beállítással, a belga Lionel Cox 599-et, a szlovén Rajmond Debevec pedig 596-ot ért el. Ők hárman biztos résztvevői lettek a finálénak, a kilenc 595 körös pedig – köztük Sidi – ötlövéses szétlövésben döntött a további helyek sorsáról. A ráadásban kereken 50 kört lőtt a magyar versenyző, s ez a “rájátszók” között csak a nyolcadik legjobb volt, így nem jött össze a finálé.

“Egy olimpián nem rossz ez az 595 kör, de aztán jött a szétlövés, ami olyan, mint egy lottósorsolás, sok múlik a szerencsén. Én lőttem két rosszat, ezzel el is úszott a döntő. Sajnálom, mert a hétfői főverseny előtt jót tett volna az önbizalmamnak egy finálé” – mondta Sidi Péter, aki a versenyt követően láthatóan nagyon csalódott volt, és idegesen pakolta össze a holmiját.

“Az alapversenyben ez volt eddig a legjobb olimpiai eredménye, ezért nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült döntőbe jutnia2 – fogalmazott edzője, Herczegh Szabolcs. “Kicsit úgy érezzük most, hogy el vagyunk átkozva, pedig annyi év munkája van ebben a mostani szereplésben.”

A magyar sportlövő 13. lett légpuskában. Hétfőn még lesz egy száma, amely ráadásul a kedvence, a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett verseny. Ebben ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő.

(forrás: MTI)

Szólj hozzá!