Város 2019. 02. 19.

Sportra 300 ezer, kultúrára 80 ezer euró jut

A képviselő testület első ez évi ülésén döntött a sport- és kulturális támogatásokról. Elhangzott, több mint egymillió eurót költ a város sportra, de a kulturális támogatás is jelentős.

A január 31-i ülésen a képviselők döntöttek a sportalapból folyósított éves és alkalmi támogatásokból. A sportalap idén 300 ezer euróra emelkedett, ami 11 százalékos emelés a korábbi évhez képest. 33 klub kapott éves támogatást, köztük a legtöbbet a KFC (71 000 EUR), a kosárlabda klub (49 000 euró) és a röplabda klub (49 000 euró). A kosárlabda esetén a fiatalok (BK Junior) további 12 ezer eurót kaptak. Jelentős hozzájárulást kap még a kajak klub, a sportalapból 20, a Comorra Servisen keresztül további 51 ezret.

„A város kiemelt célja, hogy a támogatások nagy része a komáromi és a fiatal sportolókra legyen elköltve. A KFC esetében a testület kikötötte, hogy csak a fiatalokra költhetik a támogatást. Bízunk benne, hogy egyre több komáromi fog sportolni és a felnövekvő gyerekeknek is így biztosítva lesz a tartalmas kikapcsolódás” – fogalmazott Kovács Dávid képviselő, a sport- és ifjúsági ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke.

A testületi ülésen Keszegh Béla polgármester elmondta, hogy több mint egymillió eurót költ a város sportra. „Az idei évben folytatódik a tornatermekre szánt program, amiben 200 ezer eurót oszt szét a testület. A 300 ezres sportalapon kívül több mint félmillió eurót költ a városi sportlétesítményekre, a sportcsarnokra, az uszodára, a korcsolyapályára és a csónakházra a város” – összegezte a polgármester.

A kulturális támogatások összege is emelkedett, idén 80 ezer euróra emelkedett ez az alap. „A városhoz 145 kérvény érkezett a kulturális támogatásokra, egyre gazdagabb az éves rendezvénynaptár, több fesztivál valósul meg. Ezen felül még közel negyedmillió euró a VMK éves kerete és a nagyobb fesztiválok – Komáromi Napok, Borkorzó – támogatása is meghaladja az 55 ezer eurót. A városban egyre több a rendezvény, szeretnénk, ha minél többen kapcsolódnának be a programokba” – mondta el Szénássy Tímea, az oktatási- és kulturális bizottság elnöke.

A kulturális támogatások listája:

https://zastupitelstvo.egov.sk/sk/samosprava/getItemFile/id:26920

Az éves sporttámogatások listája:

https://zastupitelstvo.egov.sk/sk/samosprava/getItemFile/id:26926

Az alkalmi sporttámogatások listája:

https://zastupitelstvo.egov.sk/sk/samosprava/getItemFile/id:26930

(komarno.sk)