Kultúra 2024. 02. 22.

Szabadság, szerelem – Petőfi 200 – Gútán

A külhonban először, a felvidéki Gútán vendégszerepel a forradalmi előadás. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült látványos koncertszínházi produkció közkívánatra ismét útnak indul. Idén elsőként a felvidéki Gútán, az Adamis Anna Művelődési Központban láthatja majd a közönség a „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert produkciót február 27-én, 13:00 órától.

A KulTúra KN polgári társulással közös szervezésben megvalósuló, ingyenes előadáson Szendrey Júlia szerepében Katona Kingát láthatja a közönség, Petőfi Sándort pedig Zámbori Soma alakítja majd, a narrátor Berecz István lesz. Az előadásban fellép Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengóból, Ember Márk, a The Biebers, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras. A bemutató előtt Gúta polgármestere, Halász Béla mond köszöntőt. 

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás

Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a sodró lendületű, modern koncertszínházi előadásban, amelynek gerincét a költő versei adják. Ezek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…)Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ)Ember Márk (Föltámadott a tenger…)Paulina (A szabadsághoz)Romengo (Ha az Isten…)4S Street (Szeretek én)Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén)The Biebers (1848), valamint Sena(Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba egyórás színdarabjában. A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

A darab nemcsak több budapesti előadáson, de 9 vidéki helyszínen is nagy sikerrel mutatkozott be:

az elmúlt évben csaknem 6000 diák láthatta a Petőfi-versmegzenésítésekre épülő, táncos betétekkel színesített formabontó produkciót a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat keretében. 

Idén elsőként pedig a felvidéki Gútán a helyi magyar általános iskolák diákjai előtt mutatkozik be a  produkció. Az ingyenes előadáson Szendrey Júlia szerepében Katona KingaPetőfi Sándorként Zámbori Soma, a narrátor pedig Berecz István lesz. Az előadásban fellép Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengóból, Ember Márk, a The Biebers, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras. A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában. 

A Petőfi-versmegzenésítések klipjei ITT érhető el. Az előadásban szereplő dalokból válogatáslemez is készült, amely 2023. március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában.  

„Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.