Blog 2022. 12. 20.

A Nagy Szaloncukor-teszt

Nincs elég édesség az asztalon karácsonykor, még a fára is aggatunk belőle. Nem költünk eleget élelmiszerre, de még a csokimázba és színes papírba csomagolt darabokra is szánunk egy kisebb vagyont.  S amikor már unjuk a bejglit, akkor titokban leesszük a fáról és úgy próbáljuk visszacsomagolni – a leleményesek tesznek is bele helyettesítő anyagot – hogy ne lehessen észrevenni, üresen kong.

Jómagam nem rajongok a szaloncukorért, mégis leemeltem pár darabot a legforgalmasabb üzletek polcairól, hogy kiderüljön, vajon melyikre érdemes költeni?

A dagadt angyalkás

Küllemét tekintve semmi meglepő. A templomok freskóit idéző angyalalakok, megtévesztő galambos-ingminta helyett autentikus szárnyakkal díszítve néznek bágyadtan ránk. Mindezt giccsesen csillogó zöld műanyag papírcsomagolásról teszik, melyhez amint hozzáérünk, máris hallani a lebuktató csörgést. Árát tekintve a CBA terméke 35 Ft/darab, zacskóstul tudjuk megvenni Glória név alatt, és többféle ízesítésből is választhatunk. Kibontva intenzív gesztenyeillat tódul be az orrunkba, tömény cukorbomba ez a desszert, enyhén mű behatással. Akár a vásárban frissen sütött gesztenyéket is idézhetné – ám a sós, krémes melegség helyett csak a cukros rideg valóság jut.

CBA – 0,09 Euró/db

A decens szocis

Nálam máris nyert környezetbarátibbnak tűnő papírcsomagolásával és matt kék színével. Szocis stílusával a mai kor vintage trendjének is megfelelő Aldi Gourmet valódi ínyenc fogás az előzőhöz képest. Az ára is feljebb kúszott, 45 Ft darabja. Puha, omlós, bár hiába a busásabb ár, kisebb a töltelék – és még hamar meg is olvad a kézben. A kókusz-mandula-marcipán ötvözet intenzív ízélményt nyújt, mintha egy Bounty és egy Mozart csoki esetlenül törpe és amorf keverékét tömnénk a szánkba. Gyerekkorom szaloncukor kötözgetései jutnak róla eszembe, amikor a fodros papírszélekbe idegtépő módon bele-bele akadt a cérna, amivel kettesével kötözgettük őket össze. Majd a centrifugális erőt kihasználva pörgettük fel a párokat egymásra, hogy többé ne akadjanak össze és táncoljanak az idegeinken.

Aldi – 0,11 Euró/db

Megveszed kilóra

Narancssárga kékkel? Merész színkombináció, a füles sapka, az óriás mamusz-stílusú zokni kis ábrái viszont megbocsájthatóvá teszik a furcsán figyelemfelkeltő színegyüttest. Arról nem beszélve, hogy a Lidl Favorina szaloncukra 25 Forintos darabáron, tetszőleges mennyiségben kerülhet a kosarunkba. Bódító a vásárlási szabadság öröme, a kecsegtető sóskaramellás, tejcsokibevonatos desszert azonban repedt állapotban bújik elő a csomagolásból. S a túl cukrozott íz eszembe juttatja, miért is híg az olcsó hús leve…

Lidl – 0,06 Euró/db

A szlovák oldalon található Lidl ugyan zacskóstul vesztegeti a karamellás édességet 1,99 Euróért (cca 40 Forint/db) a 200 grammot, de annak legalább isteni karamellás cukorka íze van.

A COOP Jednota Margot kiadása a retró szerelmeseinek kedvez, mely 3,70 Euróért (cca 40 Forint/db) lehet 380 grammos zacskóban a miénk.

Csillagok csillagok

Szépen ragyogjatok. Natúr színben, aranysárga kiegészítéssel, ami egy modern lakás trendi fájához is illene. A Príma Vadász kollekciója 35 Ft/db árával és kimért jelleggel vár ránk. Az émelyítő töménység itt is ugyanolyan, mint a CBA-s Glória szelekciónál. Ráadásul meghatározhatatlan íze van számomra. Igazából ennél csak a zselés emlékeztetne még inkább arra, hogy nem igazán szeretem a szaloncukrot.

Príma – 0,09 Euró/db

Kimért szaloncukor a dél-komáromi körforgalom előtt

Az abszolút győztes opció nálam a megszokott alagút oltalma alatt található árus. 50 féle szaloncukorral indít minden év novemberének utolsó hetén. A kimért málna-, banán-, mogyoró-, pisztácia-, toffi krémes, a fekete erdő és gumicukros opciók mellett még számtalan ínycsiklandó darab vár ránk a karácsonyi hajrában. Figyelem, diabetikus csomag az édesszájúaknak! Meglepő számomra, de még így is a zselés a legkelendőbb a teljes kínálatból.

Párja nincs – az elvetemültebbek még Pozsonyból is képesek eljönni e portékáért. Páratlanul a fára, és esetemben szigorúan néhány szem kóstolóként csak úgy is megvásárolható. Az egyetlen fajta, ami számomra megdézsmálható. Persze az ára is magasabb (10-20 Euró kilója), de érdemesebb kiadni kicsit többet egy jóért, mint nagyon sokat a rosszabbért. 

A megmaradt desszertekért pedig nem kell aggódnunk. A jótékonyság szellemében rászorulókhoz kerülnek az el nem kelt darabok.

Milány Kincső