Kultúra 2021. 07. 09.

Száz százalék világzene, ez volna a Besh o droM

A hihetetlenül összetett zenevilágú és besorolhatatlan stílusú zenekar lényegében berobbant 1999-ben a Diákszigeten adott koncertjével a magyar bandák közé és azóta is az egyik legegyedibb fellépőnek számít. Azt, hogy milyen is a balkáni, a román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zene a magyarral ötvözve, mindez pedig Besh o droM stílusban előadva Hajómalom Fesztiválon is ki fog derülni augusztus 14-én.

A zenekar bevallása szerint nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmussal és a dallamkavalkáddal, a virtuózitással kezelt hangszerekkel, a garantáltan jókedvre derülő és táncra perdülő közönséggel. Emellett ők maguk a néptáncosok hőnszeretett lelazítói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Azt hogy ez tényleg igaz-e most Gútán is ki lehet majd deríteni, miközben egy jót mulat az ember.

Már a társaság nevének jelentése is sokat mondó, hiszen lovári cigány nyelven azt jelenti: üld meg az utat, azaz indulj el, tedd a dolgod, napjainkra már maguk is úgy érzik, hogy: “Megülték az utat”. Talán nincs is jobb bizonyíték náluk arra, hogy a világzene mennyire nemzetközi, hiszen külföldön is számos sikerben volt részük és koncertjeikkel bejárták a világot, ezért külön hálásak lehetünk, hogy a Hajómalom fesztiválra is ellátogatnak a srácok, akiken már legalább egy generáció felnőtt, ám előadásmódjuk azóta is örök élmény azoknak, akik láthatják őket.

(Kurkó Gy.)