Mix 2019. 02. 19.

Szombaton kezdik el építeni Komáromban a régió első közösségi kertjét

A KompAkt nonprofit szervezet tavaly megnyerte az Általános Hitelbank Alapítványa (Nadácia VÚB) által meghirdetett pályázatot. Ebből kifolyólag régiónk első közösségi kertjét keltik életre a Timóteus Ház idősek otthonában. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a komáromiak összefogásának köszönhetően városunk újabb nyereményjátékon diadalmaskodott múlt év decemberében. A VUB bank által kiírt pályázatának köszönhetően a komáromi Timoteus Ház területén valósul meg a régió első közösségi kertje. A projekt megvalósítását összesen 10 ezer euróval támogatja a pályázat.

A közösségi kertek által olyan közösségi terek jöhetnek létre, ahol az egymástól eltávolodott emberek közös érdeklődés mentén alkothatnak összetartó csoportokat. Ezen kívül egy kis természetközeliséget csempésznek a városi környezetbe, lehetőséget adnak olyan rekreációs munkát végezni, aminek értelmét és eredményét is látjuk.

A most készülő kert a permakultúra elveit követi, azaz minimális emberi beavatkozást igényel majd, fő szerepe a növények és állatok együttélésének támogatása, természetes módszerek alkalmazása, mint pl. esővízzel öntözés, komposztálás és nem utolsó sorban lehetőséget teremt a természetben való kikapcsolódásra, feltöltődésre.

A Timóteus-ház mindennapjainak felpezsdítése, a generációk összekötése is megvalósul a kert által, ugyanis a későbbiekben kisiskolás csoportok is látogathatják.

A kert építése négy alkalom során valósul meg, kéthetente, szombatonként, minden alkalom más és más téma köré épül. Ezek a szombatok két részből állnak majd, az első része a délelőttnek közös munkával telik, majd a megérdemelt pihenés alatt frissítők fogyasztása közben ismerkedhetünk meg az elméleti alapokkal. Hallhatunk a permakultúráról, komposztálásról, és az érdeklődők minden kérdésükre választ kaphatnak.

A szervező KompAkt nonprofit szervezet célja a környezetvédelem széles körben való elterjesztése. Ezt a célt is kiválóan szolgálja majd régiónk első közösségi kertje, aminek megnyitóját a Komáromi Napok idejére tervezik.

Az esemény a Facebook-on is megtalálható.