Mix 2018. 11. 30.

Egyáltalán mi is az a közösségi kert és miért van szüksége rá Komáromnak?

Nagy sebességgel terjed a helyi médiában a hír, hogy szavazzunk egy közösségi kert tervére, amit egy lelkes csapat egy komáromi idősek otthonában szeretne létrehozni. De mi is az a közösségi kert? Mi vele a cél? Milyen lehetőségeket tartogat? Miért kell szavaznunk?

A közösségi kertek reneszánszukat élik Európa szerte. A mai modern világban fő szerepük a közösségépítés, hiszen meglehetősen keveset kommunikálunk egymással élőben, azt is ritkán tudjuk, kik a szomszédaink, pedig még soha nem éltünk ennyire szorosan egymás mellett. A közösségi lét pedig megkérdőjelezhetetlenül fontos! Ha pedig közös célok és elvek mentén jön létre ez a közösség, az hosszú távon működő, összetartó csoportot hozhat létre. A hétköznapokon minket érő stressz és a minden napos ülőmunka után felüdítő lehet egy kicsit kapcsolatban lenni a természettel.

Gyermekeink nevelésében is nagy szerepe lehet egy közösségi kertnek. A természetben való lét a kisgyermekek esetében nélkülözhetetlen, és hihetetlenül fejlesztő hatású. A nagyobb gyermekeknek megmutathatjuk, hogyan és hol teremnek a zöldségek, gyümölcsök, mennyi idő és munka kell ahhoz, hogy megízlelhessük őket. Tankönyvek nélkül taníthatjuk meg őket a természettel való bánásmódra, a föld kíméletes használatára, környezetvédelmi, biológiai alapokra.

A közösségi kertek kialakításának környezetbarát módja a permakultúra. Ez egy olyan rendszer, ami a legtermészetesebb gazdálkodást teszi lehetővé, ahol a fő segítségünk a fenntartásban maga a természet. Ez a rendszer kizárja a természetre káros növényvédő szerek, műtrágyák használatát, viszont komposztálunk, a kártevőket természetes ellenségeikkel irtjuk, esővízzel öntözünk és felhasználjuk a növényi hulladékot. Tulajdonképpen az ilyen kert fő célja is a fenntartható, harmonikus életközösség kialakítása és természetesen az egészséges táplálékforrás megteremtése.

A Druhý život – Második élet elnevezésű projektnek még egy kiemelkedő jelentősége van. A generációk közti párbeszéd elősegítése, a különböző életkorú emberek összehozása. Ezért a helyválasztás. Egy idősek otthonában sokszor elmagányosodott emberek élnek. A közösségi kert megépítésével életet viszünk a falak közé. Óvodás, iskolás csoportok látogathatják majd tanulási célzattal, és még az is lehetséges, hogy a látogatók is szívesebben és gyakrabban térnek majd be a kellemes környezetű intézménybe.

Egyszer kell rászánni másfél percet arra, hogy szavazzunk és miénk lehet az első közösségi kert a régióban. Ezt itt lehet megtenni: www.komunitnegranty.sk. Nyitra megyét kiválasztva, a Druhy zivot nevű projektet kell megjelölni. A szavazás a telefonszám megadásával és az arra érkező kód beírásával válik érvényessé. Egy telefonszámról csak egyszer lehet szavazni 2018. December 9-éig.

https://www.nadaciavub.sk/komunitne-granty/