Város 2018. 12. 10.

Komárom ismét megcsinálta! Városunkban épül a régió első közösségi kertje!

Komárom lakossága ismét bebizonyította, hogy össze tud fogni egy nemes ügy érdekében. A tavalyi „Žihadielko” játszótér megnyerése után ugyanis most a VUB bank által kiírt pályázatot is sikerült megnyerni, aminek köszönhetően a komáromi Timoteus Ház területén valósulhat meg a régió első közösségi kertje. A projekt megvalósítását összesen 10 ezer euróval támogatja a pályázat. 

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, ismét a lakosok összefogására és szavazataira volt szükség ahhoz, hogy Komárom tovább szépülhessen. A szavazás végéhez közeledve pedig valóságos versenyfutás alakult ki a VUB bank által kiírt pályázat projektjei között. A december 9-én zárult szavazás előtti napokban a komáromi és ipolysági projekt fej-fej mellett haladt és még az utolsó nap is kérdés volt, hogy melyik város örülhet majd végül annak a 10 ezer eurónak, ami a győztesnek jár a projekt támogatására.

Komárom végül (nagyszerű hajrával) 4782 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint 200-al előzte meg a második helyen befutott ipolysági projektet.

De, hogy pontosan mi is az egész program célja, arról a projektet megálmodó KompAkt szervezet igazgatója, Szegi Szabolcs beszélt korábban portálunknak: „A “Második élet – Druhý život” sokkal több egy egyszerű kertnél. Ezekben a szociális intézményekben az életük utolsó szakaszát töltik a szépkorúak. Sokan a környező falvakból kerülnek ide, hiányzik nekik a jól megszokott környezet. A kert által egy kicsit hazagondolhatnak, feltöltődhetnek testileg, lelkileg és szellemilegis, aki pedig tud, aktívan is részt vehet a gondozásában. A kert maga is különleges, ugyanis a permakultúra (természetes növénytársulás) és a komposztálás is olyan hosszú ideig fenntartható, környezetvédelmi eszközök, amelyekre nagy szükség van. Továbbá szeretnénk ezt a mintakertet ovis és iskolás gyermekeknek is megmutatni, így az a környezettudatosságra való nevelés hasznos elemévé válna, miközben találkoznának a gyermekek a szépkorúakkal. Terveink közt szerepel sok hasonló kert kivitelezése Komáromban és a régióban, és a környezettudatos életmód elterjesztése különböző eszközökkel szélesebb körben.”