Város 2017. 08. 01.

Szomorú videón a volt Poliklinika

Szomorú videó készült a városközpontban található volt Poliklinika épületéről. Sajnos az épület állaga már valóban katasztrofális. Ugyanakkor az egy hónappal ezelőtti, júniusi történések tükrében talán történhet előrelépés az ügyben. Jelenleg három elképzelés verseng egymással:

 

Az egyik a „Knirs-féle” verzió. Knirs Imre alpolgármester elsősorban magyarországi támogatásból hozná rendbe az épületet, ahol konferenciaközpontot alakítana ki. Elképzelése, tervei másfél évvel ezelőtt jelentek meg a sajtóban, azonban az azóta eltelt időszakban komoly előrelépés nem történt az ügyben.  Az alpolgármester csak bérbe adná az épületet, az eladást nem tartja jó ötletnek.

A másik a Marianum egyházi iskolához köthető Patrona nostra katolikus civil szervezet elképzelése. Ők 1 euróért vásárolnák meg az épületet. Magyarországi forrásból újítanák fel az épületet. A Marianum részeként egyházi fenntartású szabadidőközpontot, művészeti iskolát és nyelviskolát is létesítenének az épületben, de otthont adna országos cserkészkiállításnak, fotókiállításnak is. Amennyiben a felújítás első szakasza nem zárulna le 2018 szeptemberéig, az épület tulajdonjoga visszaszállna a városra. Itt a gond az, hogy ez az intézmény túl nagy konkurenciát jelenthetne a más meglévő, város által finanszírozott művészeti iskolának és szabadidőközpontnak. Magyarán: nem tudnak azonosulni a Patrona Nostra céljával.

A harmadik pedig a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) kérvénye. Ők szintén 1 euróért vennék meg az épületet, és ugyancsak magyar kormánytámogatásból újítanának fel. Az ő elképzelésük alapján itt székelne a SZMPSZ központi irodája, a református püspökség, a Comenius Pedagógiai Intézet, a Szövetség a Közös Célokért komáromi irodája és a Bethlen Gábor Alapkezelő felvidéki irodája is. A Selye János Gimnázium számára külön bejáratú kollégiumi részt alakíthatnának ki, lenne 120 fős audiovizuális konferenciaterem, pedagógusok továbbképzésére szolgáló előadótermek, szálláslehetőség a különböző szakmai rendezvények résztvevői számára, egy reprezentatív, 180-200 fős színházterem, galéria, továbbá a tetőtérben egy exkluzív étterem is megnyitná kapuit.

A város vezetése legszívesebben összegyúrná a három elképzelést, azon dolgoznak, hogyan tudnák egyeztetni a terveket. Egyszóval, reméljük, nem sokáig marad az épület a videón látható állapotban.