Város 2023. 03. 24.

Felállványozzák és óriásponyvával borítják be a volt Poliklinika épületét

2023. március 24-én délelőtt arra lehettek figyelmesek a járókelők a Klapka-téren, hogy a volt Poliklinika épülete előtt vágják ki a fákat. Mi is kíváncsiak lettünk, mi történik – talán ez már azt jelenti, megkezdődik Komárom valaha egyik legpatinásabb épületének felújítása?

Mint Keszegh Béla polgármestertől megtudtuk, a fák kivágását az új tulajdonos, a Manevi SK s.r.o társaság kérvényezte, és természetesen finanszírozza is. Mégpedig azért, mert felállványozzák az épület külsejét, a fák pedig akadályt jelentettek volna ebben.

Az állványt óriásponyvával vonják be, amelyen az lesz látható, milyen lesz felújítva az épület. „Ez egyrészt esztétikusabb – nyilatkozta a polgármester – másrészt biztonságosabb is. Tudjuk, milyen rossz állapotban van az épület, nem szeretnénk, ha valamilyen baleset történne. Ezért arra kértük a tulajdonost, hogy minél hamarabb ponyvázzák be az épületet.”

A fő kérdés természetesen az volt, hogy akkor ezek szerint elkezdődnek valamilyen felújítási munkálatok? „Egyelőre a tető kérdését oldják, illetve belső állapotfelmérés zajlik – válaszolta kérdésünkre Keszegh Béla. – A fa részek rendkívül rossz állapotban vannak, az egész épületben egy bizonyos gombafajta támadta meg. Mivel a közelmúltban műemlékké nyilvánították az épületet, ezért minden apró lépésről egyeztetni kell a műemékvédelmi hivatallal. Ez nem csak rendkívül lelassítja a felújítás folyamatát, hanem sokkal drágábbá is teszi azt.”

Tehát, folyamatosan dolgoznak az épületen. Azonban egyelőre még csak az úgymond „láthatatlan” résznél, azaz előkészületeknél, a felméreseknél tartanak. A tényleges felújítási munkálatokra még várni kell.

-sziakomárom, dráfianikó-

Vágják ki a fákat a z épület előtt. Olvasónk, Fritz Beke Éva felvétele.