Régió 2016. 01. 28.

Fotógaléria: tüntetés Érsekújvárban; a legtöbb komáromi iskola csatlakozott a sztrájkhoz

Komáromi pedagógusok is részt vettek az érsekújvári tüntetésen

Január 28-án 11 órától tüntettek a tanárok Érsekújvár Fő térén. A tiltakozó nagygyűlést az Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése (Iniciatíva slovenských učiteľov, ISU) hívta össze. Az érsekújvári pedagógusokon és az őket támogató szülőkön kívül Pozsonyból, Komáromból (Határőr és Munka utcai A.I.), Udvardról, Ógyalláról és Köbölkútról is érkeztek tanárok. Csatlakoztak hozzájuk az érsekújvári óvodák valamint művészeti alapiskolák pedagógusai is. A rendezvényen felszólaltak az ISU képviselői, valamint az érsekújvári pedagógusok és szülők. Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke magyarul szólt az egybegyűltekhez.

Hány iskola csatlakozott a sztrájkhoz országszerte?

Mint ismeretes, a pedagógusok egy része hétfőn korlátlan időtartamú sztrájkba kezdett. Több városban tüntetnek (Hétfőn Pozsonyban, szerdán Léván, csütörtökön Érsekújvárban és Kassán, pénteken pedig Besztercebányán vonulnak az utcára.) Eközben országszerte számos iskola pedagógusai sztrájkolnak.

Hogy pontosan mennyi iskola illetve pedagógus sztrájkol, arról nem egyezik a kormány és az ISU véleménye. Az oktatási minisztérium szerint a sztrájk első napján 179, kedden 151, tegnap pedig 137 iskola volt zárva. Az ISU szerint azonban a minisztérium adatai félrevezetők, mivel például az óvodák és a művészeti iskolák iskolák nem kötelesek bejelenteni, ha bezárnak.  „Tegnap 290 iskola volt zárva, további 186 oktatási intézményben szintén nem volt tanítás, de néhány pedagógus vállalta azoknak a gyermekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak máshol elhelyezni. További 300 iskolában pedig módosított menetrend alapján folyt a tanítás” – közölte a sztrájkbizottság.

Mit követelnek a pedagógusok?
  1.  A sztrájkolók két lépésben történő béremelést követelnek. Azaz a következő iskolaévtől a tanítói alapfizetések 140 eurós, 2017 elejétől pedig további 90 eurós emelését szeretnék elérni.
  2. A pedagógusok azt is el akarják érni, hogy 400 millió euróval emelkedjen az oktatási és belügyi tárca 2016-os költségvetése, amellyel kiegyenlítődhetnének az iskolák felszereltsége közti különbségek.
  3. A pedagógus-továbbképzés átalakítását is követelik. Szeretnék, ha a pedagógusok külföldi képzése és a kreatív tevékenysége a fizetésükben is megmutatkozna.

Ma a tanítók szinte mindegyike felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ugyanakkor csak 57 %-át keresik a diplomás átlagbérnek. A fejlett országokat tömörítő OECD átlagához viszonyítva ez az arány és a kezdő tanítók fizetése is az utolsók közé helyezi Szlovákiát.

A magyar iskolák kérdése

Több szlovákiai magyar oktatási civilszervezet azt kérte a szlovák sztrájkszervezőktől, hogy azok vegyék fel követeléseik közé például a magyar anyanyelvi oktatásra szánt óraszámok kérdését (9≠5) és a kisebbségi oktatásügy finanszírozásának kérdését is. Ezt a szlovák sztrájkszervezők elfogadták, a hétfői tüntetésen Pozsonyban nyilvánosan be is jelentették. A magyar iskolák problémáiról itt olvashat.

Mi a helyzet a komáromi iskolákkal és óvodákkal?

A komáromi iskolák szinte mindegyike másképp viszonyul ehhez az ügyhöz. Van, aki már abbahagyta a sztrájkot, mások még csak most kapcsolódnak hozzá, és olyanok is akadnak, akik egyelőre nem készülnek sztrájkolni. Bajkai Jánost, a komáromi  oktatásügyi és kulturális főosztály új vezetőjét kérdeztük az aktuális helyzetről.

  • A Munka Utcai Alapiskola szerdától péntekig sztrájkol (január 27-29). Kérik a szülőket, hogy a tanítás megkezdéséről 2016. február 1-jén érdeklődjenek az iskola honlapján. A félévi értesítők pedig  pénteken (január 29-én) vehetők át az iskola igazgatóságán.
  • A Határőr utcai alapiskola szerdán, január 27-én sztrájkolt, és zárta be kapuit.
  • A Komenský Utcai Alapiskolában csupán 13 tanár sztrájkol január 27. és 29-e között.  A sztrájkoló tanárok váltják egymást, egy nap 2-3 tanár marad otthon. Így itt a tanítás nem szünetel.
  • A Rozmaring Utcai Alapiskolában csak 6 pedagógus sztrájkol, február 2-án. Így a tanítás itt is a szokásos rendben folyik tovább.
  • A Jókai Mór Alapiskola február 2-án csatlakozik a sztrájkhoz, ezen a napon szünetel a tanítás.
  • Az Eötvös Utcai Alapiskola tudomásunk szerint egyelőre nem sztrájkol.
  • Végül a sztrájkolókhoz csatlakozott az Eötvös utcai Bóbita Óvoda is. Ők hétfőn tartanak zárva, azon a napon, amikor az iskolába járó gyermekek is otthon vannak a félévi szünet miatt.
Miért nem sztrájkol minden tanár, minden iskola?

Sok pedagógus úgy véli, néhány hónappal a választások előtt nincs értelme sztrájkolni, okosabb lenne egy őszi tiltakozó akció keretében meg sem nyitni az új iskolaévet. Ezzel nagyobb nyomást tudnának gyakorolni a kormányra.

Források: újszó, felvidék.ma, hírek.sk, szia
Fotók: Varga Ildikó

DSCN5449 DSCN5450 DSCN5455 DSCN5463 DSCN5465 DSCN5469 DSCN5471 DSCN5479 DSCN5485 DSCN5488 DSCN5490 DSCN5491 DSCN5493 DSCN5495 DSCN5507 DSCN5508 DSCN5512

Szólj hozzá!